Radovi u maslinjaku - podsjetnik


01.03.2023.
 
Vrijeme je za sadnju. Rezidba još traje, podmlađivanje starih stabala, prstenovanje. Plitkom obradom tla u mladim maslinjacima (gdje je to moguće) i đubrenjem azotnim đubrivima, popravljamo strukturu i sastav zemljišta. Zaštitu vršimo preparatima na bazi bakra (fungicidi i baktericidi), a prihranu, mikroelementima, borom, gvožđem...

Pod pretpostavkom da smo izvršili osnovnu gnojidbu ( u jesen ili krajem januara i u februaru) organskim đubrivima ili azotnim formulacije N:P:K, odradili plitku obradu tla, gdje je to moguće, zbog popravke zemljišne strukture, završili rezidbu, uklonili zeleni "otpad", možemo zaštiti stabla od paunovog oka (ujesen i u proljeće) crvenim uljem sa dodatkom bakra,  i završili zaštitu protiv paunovog oka, u ovom mjesecu može se izvršiti sadnja maslina ali i "prstenovanje" starijih stabala.

O sadnji smo detaljno pisali u našem biltenu Bokeška maslina br 1/2 kao i na našem sajtu u rubrici Radovi u maslinjaku. 
https://www.maslinaboka.org/16-Uvoz/128-Radovi_u_maslinjaku

Prstenovanje spada u pomotehničke mjere. Skidanjem kore, u obliku prstena, širine malo veće od presjeka grane koja se prstenuje, do samog drveta, prekidamo put hranljivim materijama iz listova u korjen, čime se podstiče formiranje cvjetnih pupoljaka, bolje cvjetanje, oplodnja i veličina plodova. To se obavlja krajem februara.Prstenovana grana, koja ima plodove, odreže se, ispod prstena, prilikom berbe i obere sa zemlje.
Ako je maslina prerodila ili nije nije formirala dovoljan broj rodnih grančica, prstenujemo vrhove osnovnih grana koje, zbog svog, uglavnom uspravnog (dominantnog) položaja u krošnji, imaju veliki broj rodnih grančica čiji se rast  podstiče, prstenovanjem. Rezove premazati voćarskim voskom (neki to rade i kravljom balegom). Bitno  je koristiti dezinfikovan alat.
Osim toga, prstenovati možemo i deblje, ramene grane ako nam je cilj postepeno spuštanje krošnje, previsokih i zapuštenih stabala, koja su zdrava i neoštećena.
Sve ove radnje, treba izvoditi po mirnom i suvom vremenu.

Prstenovanje iscrpljuje stablo, pa se ta radnja praktikuje postepeno, u nekoliko godina. O ovome smo detaljno pisali u našem Biltenu br 3/4.

V.Đ.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo