Dom kulture u Pelinovu


09.01.2023.

 

U Pelinovu, selu u Gornjem Grblju, nastavljaju se radovi na rekonstrukciji urušenog seoskog Doma kulture. Objekat će koristiti mještanima za okupljanja, kulturne i edukativne sadržaje i promociju maslinarstva.
Ovo je nastavak projekta IPA I u okviru kojega je obnovljen seoski kameni mlin, Zadruge uljara i maslinara Pelinovo, 2012.godine. Nastavak radova na obnovi Doma kulture podržali su Opština Kotor, Direkcija za izgradnju Kotora, Ministarstvo poljoprivrede, MDBoka, MZGornji Grbalj, lokalni preduzetnici i mještani.

Decembra 2012. godine, završena je sanacija seoskog kamenog mlina u selu Pelinovo, opština Kotor. Njime upravlja Zadruga uljara i maslinara Pelinovo, u kontinuitetu, od 1954.godine, kada je Opština Kotor, zvanično, prenijela nadležnost nad ovim seoskim objektom, Zadruzi. Inače, mlin u Pelinovu, prema nekim podacima, još iz 1836.godine seljanima je služio i za žito i za masline.
Prilikom sanacije Mlina, 2011-2012 (Prvi IPA poziv EU između Hrvatske i Crne Gore), sredstvima EU i Opštine Kotor, došlo je do urušavanja plafona i objekat na mlinu je morao biti ponovo sazidan. Kamen, koji je do tada činio zidove objekta, odložen je do trenutka kada će se, ponovo, iskoristiti za oblaganje zidova od opeke.
Zahvaljujući svim pomenutim subjektima (Magud, Tujkovićai, Carević, Srđan Kostić...), grubi radovi su privedeni kraju. Podignut je sprat, izlivena krovna ploča, napravljena gvozdena ograda, postavljeni prozori i vrata, sprovedena električna instalacija.
Predstoji: malterisanje, postavljanje vodovodne instalacije i rasvjete i opremanje prostora. 

Milo Pavleža, čovjeka koji zaslužuje posebnu zahvalnost za doprinos svakoj akciji u selu, uvijek je uz majstore. Angažovanjem i drugih mještana (Božo Zec, Rajko Spasojević...) radovi se nastavljaju odmah poslije praznika i nadamo se otvaranju objekta, već sredinom ove godine.

Slika154.jpg Slika162.jpg

1673263536866.jpg IMG_2622.JPG

20180527_093305.jpg 20180527_101145.jpg 

 
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo