Trening 2 u Splitu


16.05.2022.


13. i 14.05.2022. u Splitu je održan trening za napredne maslinare, u organizaciji Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. Sedmoro maslinara iz Crne Gore, učestvovalo je na treningu, čiji je, terenski dio odrađen na maslinjacima u Kaštelima, kraj Splita i u Skradinu, u maslinjaku Hrvatskih šuma, dok je teorijski dio treninga, organizovan u hotelu Briig, za tridesetak učesnika.

Sve pohvale i zahvalnost organizatoru, za izuzetan prijem i odličnu edukaciju, od strane učesnika iz Crne Gore.


Trening2_u_Splitu.jpg Trening2_u_Splitu_-_ogledni_maslinjak_i_mlin_Instituta.jpg

Dvodnevna radionica, u okviru projekta COOPeR - Jačanje konkurentnosti proizvodnje maslinovog ulja u programskom području, kroz prekograničnu saradnju HR-BA-ME 2014-2020, uspješno je održana za više od dvadeset učesnika iz sve tri države, partnera u projektu.

Trening2_u_splitu_-_mlin_u_Ka_telima.jpg Trening2_u_Splitu_-_Stara_maslina_u_Ka_telima.jpg

Eminentni stručnjaci iz oblasti maslinarstva, govorili su o rezidbi, zaštiti, preradi masline. Interaktivna radionica sa učesnicima koji su bili više nego zainteresovani za usvajanje novih znanja i informacija, dala je dobre rezultate. Iz međusobnih razgovora i razmjene utisaka, zaključuje se da je ova aktivnost ispunila očekivanja maslinara koji i inače spadaju u grupu naprednih, jer je doprinijela povećanju nivoa znanja i iskustva za barem 20 %. 
- O važnosti i rezultatima redovne primjene agrotehničkih mjera kao i o uzgojnim oblicima, rezidbi i pravilnom odlaganju zelene mase koja ostaje kao biootpad nakon rezidbe, govorio je Jakša Rošin.
- O uzorkovanju zemljišta za osnovnu agrohemijsku analizu, analiza tla i lista kao alat za pravilnu ishranu masline govorili su Branimir Urlić i Marko Runjić, koji du, na terenu i pokazali kako se sprovodi postupak.
- Zaštitu od bolesti i štetočina, maslininog moljca, svrdlaša i muhe, izložile su  Ana Bego, Elda Vitanović i Filipa Burul.
- Rukovanje i skladištenje, uticaj na kvalitet maslinovog ulja, detaljno nam je objasnila Maja Jukić Špika. Tom prilikom, degustirana su ulja, radi utvrđivanje osnovnih parametara organoleptičkog ocjenjivanja kvaliteta.
- Gabrijela Vuletin je, na oglednom maslinjaku Instituta, predstavila istraživanja koja se sprovode. Na istom mjestu, u Kaštelima, učesnici su mogli vidjeti i mlin za preradu masline.

Trening2_u_Splitu_-_uzorkovanje_tla_u_oglednom_maslinjaku.jpg Trening2_u_Splitu_Maslinjak_Hrvatskih_uma.jpg 

- Na maslinjaku Hrvatskih šuma, primjeru dobre prakse, izvršeno je uzimanje uzoraka zemljišta za osnovnu agrohemijsku analizu.

Nakon dva dana učenja i obilaska maslinjaka i Nacionalnog parka Krka, učesnici iz Crne Gore su, puni lijepih utisaka, napustili Split, sa željom da uzvrate gostoprimstvo partnerima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
 
V.Đ.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo