Maslina pred cvjetanjem


10.05.2022.



U ideanim uslovima, u periodu resanja masline, pred cvjetanjem i naročito u vrijeme otvaranja cvjetova i oprašivanja, možemo očekivati uspješno zametanje plodova. Ali što nam je činiti kada su vlažnost vazduha i dnevne temperature iznad prosjeka što pogoduje razvoju bolesti?  
Jake kiše, na teritoriji Boke, u prethodnom periodu, ostavile su trag na mladim izbojcima i listovima. Uočeni su tragovi oštećenja na mladim grančicama drveta (što razlikujemo od štete koju napravi potkornjak) i ožiljci na listovima,  pa je dobro, u cilju spriječavanja zaraze (razni patogeni ulaze pod koru na mjestu oštećenja), izvršiti zaštitu stabala.
Kad god je kroz Boku protutnjao grad ili olujni vjetar, ostavio je tragove na grančicama i listovima. Zato, uvijek, naglašavamo važnost zaštite nakon nepogoda kako bi se spriječio razvoj bolesti, a o redovnoj primjeni agrotehničkih i pomotehničkih mjera i da ne govorimo.
Prozračna, osunčana krošnja, u kojoj "svaki" list ima svoje mjesto pod suncem a najniže grane nemaju dodir s tlom, preduslov su za zdravlje biljke. Održavanje zemljišta, plitka obrada, suzbijanje korova, umjereno navodnjavanje i prihrana đubrivima, uslovi su koje moramo obezbijediti u našim zasadima.
Ako smo izvršili redovnu, zimsku zaštitu mineralnim uljima sa dodatkom bakra (Modro ulje, Crveno ulje), nismo riješili sve probleme. Redovnim obilaskom zasada, možemo rano otkriti promjene i ako nam se učine neobičnim, o tome obavijestitit Savjetodavnu službu (za Boku je to Mileva Marić 069 335 175).
Sušenje mladih grančica, na što nam se žalio jedan broj maslinara, naročito sa lokacija u nižim predjelima Boke (npr Donji Grbalj) u proljeće, može biti uzrokovano napadom potkornjaka.
Potkornjak je štetočina, koja može nanijeti velike štete u zasadima koji su loše održavani. Smeđi (Phlotribus scarabeoides) i crni maslinin potkornjak (Hylesinus oleiperda) spadaju u sekundarne štetočine. Oštećuju zelene grančice, koje se lome i suše. Mladi potkornjaci se ubušuju u zelene dijelove grančica, gdje ženka polaže jaja. Iz njih izlaze mladi početkom juna i odlaze u krošnju, gdje se hrane i odrastu u izbušenim hodnicima u pazuhu lista, osnovi peteljki ploda i lista i u račvama grančica gdje prezimljavaju. Krajem februara i početkom marta, kada se sprovodi ili je već sprovedena rezidba nastanjuju se na odrezanim granama koje luče isparljiva hemijska jedinjenja koje ženka prepoznaje kao nadražaj i ubušuje se u granu, gdje opet, polaže jaja.Vidljivi simptomi javljaju se narednog proljeća, sa kretanjem vegetacije. Suzbijanje: osim što je imperativ, čist maslinjak, uklonjene odrezane grane, dobrom se pokazala i primjena lovnih snopića. Odrezane grančice, dužne oko 30 cm i debljine oko 1 cm, vežu se u snopić i okače u krošnju. Ženka će ih koristiti za odlaganje jaja, a krajem maja, prije izlaska mladih potkornjaka, ove snopiće treba ukloniti i SPALITI.
Crni maslinin potkornjak cijeli svoj biološki vijek provede na zelenim grančicama, starim od jedne do tri godine. Opasniji je za mlade zasade zato što mu deblje i starije grančice pružaju optimalne uslove za razvoj. Ubušuju se i polažu jaja u zelenu grančicu od maja do juna, larve po izleganju iz jaja nastavljaju da buše hodnike čitavom dužinom mladice, čime uzrokuju njeno sušenje. Stablo se teško oporavlja, pa je je često, lakše zamijeniti ga novim. Kada uočimo simptome, obično je već kasno!

Kako su dani topliji i vlaga iz zemlje je osjetnija, uslovi za razvoj štetočina i bolesti su povoljni, pa treba obratiti pažnju i na preventivnu zaštitu protiv pojave čađavice (Capnodium) koja, u stvari i nije bolest jer gljivica ne napada tkivo masline ali je povezana sa maslininim medićem (Saissetia oleae) koji iscrpljuje biljku, pored maslinine buve (Euphillura olivina), medećeg cvrčka (Metcalfa) i štitastih vaši.
Ove štetočine, sišu sokove iz mladih izbojaka, listova i grančica, čime uzrokuju slabljenje biljnog organizma ali isto tako, luče mednu rosu (višak šećera koji uzimu prilikom ishrane bjelančevinama).
Na mednu rosu dolaze gljivice čađavice i mogu, potpuno, prekriti površinu lista čime direktno utiču na smanjenje sposobnosti asimilacije pa oni otpadaju i rod je, logično, smanjen jer zaražene grančice, bez listova ne mogu održati plod.Najvažnije, da bi se izbjegao napad ovih vaši i biljka "odjenula" u crno-sivu, ljepljivu masu, jeste redovna, blagovremena primjena pomotehnike (rezidba, prorjeđivanje) i zaštite biljaka. 


Nakon rezidbe, koristiti peparate na bazi bakra. Kod onih maslinjaka koji su već zaraženi rakom masline,  (Pseudomonas) preporuka stručnjaka je Neoram WG, Nordox 75 , Cuprablau Z 35 WG ili mineralna ulja sa dodatkom bakra.   

Organski preparati - Nativo 75 WG, Stroby WG.

V.Đ.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina Kotor



Interreg Logo