OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Stanje u maslinjacima u Boki


29.07.2016.Maslina u julu

Neobaveznim pregledom nekoliko maslinjaka na području Boke, kao i iz razgovora sa maslinarima, prema slobodnoj procjeni, rod bi mogao biti prosječan.

Za razliku od prošle godine, sada su stare masline dobro ponijele, dok su na pojedinim mjestima, mlade masline bez ploda.

Nakon kiše koja je osvježila Boku, plodovi su se ispunili vodom i postali mamac za maslininu muvu.


Iako već par godina Društvo ne prati stručnjake BTF koji su svake godine, od kraja juna do kraja oktobra pratili pojavu i razvoj štetočina, posebno maslinine muve, moljca i rinhitesa, mi i dalje, radi uvida u stanje na terenu, pratimo pojedine lokacije (sada samo Gornji Grbalj, Kavač, Radovići, zbog troškova) pregledom samo žutih ljepljivih ploča.

Ranije je BTF (Centar za zaštitu bilja) obezbjeđivao mamce za hvatanje i prebrojavanje jedinki i to: žute ljepljive ploče koje su se mijenjale na 15 dana, McFailove vodene klopke koje su se mijenjale nedjeljno i feromonske ploče, koje su se mijenjale na mjesec dana.

Aktivnošću je rukovodila prof.dr. Snježana Hrnčić koja je sa Miloradom Raičevićem, svake srijede obilazila crnogorsko primorje. Rezultati identifikovanja i prebrojavanja uhvaćenih jedinki, zajedno sa uzorcima plodova slali su se laboratoriji BTF.

Na osnovu stanja na terenu i procjene stručnjaka, Fitosanitarna uprava Crne Gore, izdavala je preporuku za zaštitu, sa tačnim datumom prskanja i preparatima koje treba primijeniti.

Društvo je o stanju i preporukama Fitosanitarne uprave, obavještavalo sve maslinare putem medija, elektronske pošte, štampanih obavještenja i telefonom.

Gornji Grbalj-Pelinovo Stare masline, Žutica  Leccino bez ploda U istom zasadu, Žutica i Leccino Podmlađen maslinjak 

Nemamo informaciju, da li i na kojim lokacijama Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji sprovodi, a sigurno sprovodi identifikaciju i praćenje pojave i razvoja štetočina masline ali preporučujemo maslinarimna i ostalim poljoprivrednim proizvođačima da se informišu, direktno kod zaposlenih u ovoj službi, za Boku je to Mileva Marić, 069 335 175.

Prema našim saznanjima, nakon kiše koja je obilno padala u pojedinim djelovima Boke (najmanje u Gornjem Grblju) povećan je broj jedinki maslinine muve oba pola, na žutim ljepljivim pločama (2:1 za muške).

Očekivano, sa povećanom vlažnošću i pri padu temperature, pojačava se aktivnost ove štetočine.

Na malom broju plodova, uočeni su tragovi uboda rinhitesa, ali ne više od 5 po plodu i to na mjestima bližim vodenim kanalima, potocima i izvorima gdje je konstantno povišena vlaga i plodovi puniji.

Sistem navodnjavanja kap po kap. Ni previše ni premalo. Podmlađene masline, brzo povrate lisnu masu.   

Na većini naših maslinjaka, zbog malih raspoloživih površina (sitni posjedi) gustina sadnje je veća od preporučene, pa je i mogućnost razvoja gljivičnih oboljenja veća.

Čađavica (Capnodium), koja se javlja na velikom broju drugih biljnih vrsta, direktno nije bolest masline jer gljivice čađavice same ne napadaju tkivo masline, već se razvijaju na mednoj rosi, izlučevini štetočina štitastih vaši (Saissetia oleae) i maslinine buve (Euphillura olivina) kao i medećeg cvrčka (Metcalfa) koji sišu sokove na izbojcima granama i listovima, izlučujuvišak ugljenih hidrata u vidu medne rose. 

Sivo crna prevlaka može prkriti listove i onemogućiti asimilaciju, zbog čega otpadaju a grane ostaju crne. Zbog nedostatka lisne mase,biljka ne može održati plod.

Često, problem u suzbijanju ove štetočine predstavlja i prekomjerna i nepravovremena upotreba preparata za suzbijanje maslininog moljca (Prays oleae)

Najbolja prevencija-prozračna krošnja, osunčani listovi, redovna rezidba i preporučen razmak sadnje.

Krajem juna ili kada se pregledom utvrdi da su larve izašle i pričvrstile se za grančicu, mogu se primijeniti i mineralna ulja (npr: bijelo ulje), insekticidi na bazi piretrina, a naš narod to radi i rastvorom deterdženta za suđe.

Takođe na pomenutim lokacijama nije utvrđeno značajnije opadanje niti sušenje ploda, pa možemo pretpostaviti da nije bilo jačeg npada maslininog moljca.

Posljedice pojave Jasminovog moljca (Margaronija uionialis), na vrhovima mladih grančica, koji su izgrizeni i kasnije zapredeni u paučinu, usporavaju razvoj, a mlada maslina, ako je napad izražen, može zaostajati u razvoju.

Pošto ima veliki broj prirodnih neprijatelja, ne preporučuje se primjena kontaktnih insekticida jer uništavaju sve insekte a rezultat je slab zato što je larva zaštićena u lišću pa prskanje ima slab efekat.

Prepruka: stalno obilaziti i pregledati maslinjak, sprovoditi sanitarnu rezidbu, čišćenje suvih, polomljenih grančica. Nakon oluja kojih je bilo nekoliko puta, ima dosta oštećenig grana koje treba ukloniti.

Redovno pratiti izvještaje i raspitivati se kod Savjetodavne službe o stanju i preporučenim mjerama zaštite masline. Poštovati preporuke.

Oni koji ne koriste hemijske preparate za zaštitu protiv štetočina, rizikuju da imaju malo roda, ali Ekološka smo država, podržavamo organsku proizvodnju i proizvodnju zdrave hrane, prije svega.

V.Đ.

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo