OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Stanje u maslinjacima u Boki


15.07.2016.godine

Povodom opravdanih primjedbi članova, da ne objavljujemo stanje ni rezultate redovnog praćenja pojave štetočina u maslinjacima, podsjećamo da je to zadatak Savjetodavne službe, od koje Društvo nije dobilo nikakve informacije da bi ih proslijedilo članovima. 


Uobičajena procedura za zaštitu protiv najvažnijih štetočina na maslini (Prays oleae -maslinin moljac, Margaronia unionialis-jasminov moljac, Bactrocera oleae-maslinina muva i Zeuzera pyrina-granotoč) sprovodi se tokom čitave vegetacije i podrazumijeva prije svega evidentiranje i redovno (jednom ili tri puta nedjeljno) praćenje pojave i razvoja populacije štetočina.

Ovo je treća godina kako Društvo nema saradnju na terenu sa Centrom za zaštitu bilja pri podgoričkom Biotehničkom fakultetu u smislu zajedničkog postavljanja trapova na određene (ranije utvrđene) lokacije, radi evidentiranja i praćenja pojave štetočina na ovom području.

Nemamo informaciju kada je i na koje lokacije Savjetodavna služba postavila trapove za redovno praćenje pojave i razvoja ove štetočine ali, iz medija saznajemo za preporuke za zaštitu maslinjaka, kojih se treba pridržavati.

Na osnovu nezvaničnog pregleda samo žutih ljepljivih ploča na nekoliko lokacija u Boki (Gornji Grbalj, Kavač, Radovići, Savina) koje Društvo sprovodi nezavisno od institucija, od 25.juna do 08. jula, na ovim lokacijama nije evidentirana pojava maslinine muve.

Sa padom temperature i porastom vlažnosti vazduha, očekuje se pojačana aktivnost ove štetočine, pa treba slijediti preporuke Savjetodavne službe za zaštitu.

Ekološki prihvatljiv vid zaštite od maslinine muve Eco-trap (zelene vrećice sa ampulom atraktanta) mogu se nabaviti u poljoprivrednim apotekama.

Zbog slabog intersovanja maslinara, Društvo nije izvršilo nabavku ovog preparata, .

V.Đ.

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo