OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Stižu sadnice


09.05.2016.

U četvrtak, 12.maja, kasnije od planiranog, stižu sadnice masline iz Metkovića. U ovom ciklusu, sorte Leccino, Ascolana, Frantoio, Coratina, Buža i Pendolino i Žutica iz SPŠ Bar, a u narednom ciklusu, za jesenju sadnju, Dubrovačka bjelica, Oblica i Levantinka.

Zbog opasnosti od ksilele, Fitosanitarna uprava dala uputstva za uvoz; rigorozna provjera uvezenog materijala; zabranjen uvoz iz Pulje.


Iako je Društvo još prije par mjeseci dobilo ponude i krenulo u proces nabavke, Fitosanitarna uprava je, zbog moguće opasnosti od prenosa bakterije Xylella fastidiosa, o čemu smo već pisali i izvjestili javnost putem medija, postupak je odložen do prijema materijala i instrukcija o postupanju prilikom nabavke sadnica.

Posle detaljnog upoznavanja sa mogućim problemom od pomenute zaraze, iz Fitosanitarne uprave stigli su lifleti koji u osnovi daju neke podatke čitaocu.Najvažnije, kao i za sve druge probleme je redovno praćenje promjena na maslinama i brzo obavještavanje Fitosanitarne uprave i Savjetodavne službe o eventualnim pojavama za uzbunu.

Na kraju, zaključak sa sastanka sa predstavnicima MPRR i Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore jeste da i pored sve kontrole, nije moguće sa sigurnošću uvrditi prisustvo zaraze a stablima, koja može biti latentna tojest, ispoljiti simptome kasnije...

Zbog gubitka vremena i nastupajućih visokih temperatura i smanjene vlažnosti u zemljlištu koji otežavaju sadnju onima koji nemaju lako dostupnu vodu za navodnjavanje mladih maslina, Društvo je odlučilo izvršiti nabavku u dva ciklusa i  zajedno sa Udruženjima Valdanos i Budva uvesti jedan broj sadnica iz Hrvatske.

O sadnji masline detaljno smo pisali u rubrici Radovi u maslinjaku.

Ministarsvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, opredijelilo je 10000 € za nabavku sadnica. Maslinari plaćaju samo troškove prevoza i špedicije.

V.Đ.

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo