OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Stotina po stotina-milion


28.03.2016.Sadnja maslineu Zagori

 

Stevo Popović iz Zagore, posadio stotinu sadnica domaćih sorti, proizvedenih od dijelova starih maslina i očepaka od prije pet godina i tako podržao ideju MPRR ''Milion stabala masline u Crnoj Gori do 2020.godine''.


Na imanju u Zagori, Donji Grbalj, Opština Kotor, Stevo i Vuk Popović posadili stotinu sadnica masline, sorti Žutica, Lumbardeška, Crnjaka, koje odavajkada postoje u ovom prelijepom mjestu.

Sadnja masline u Zagori Sadnja maline u Zagori  

Proizvedene od očepaka, a dijelom odvojene kao već formirana stabla od matičnih stabala i čuvane u velikim kontejnerima, ove sadnice su dostigle gabarite desetogodišnjih maslina i kao takve, uz pomoć bagera, presađene na stalno mjesto, na parceli do matičnog zasada. Iskopavanje rupa, mješanje zemlje i đubriva, kao i prenos ogromnih sadnica sa zemljom iz kontejnera u rupe, išlo je glatko, budući da je zemlja na ovom području neistrošena crvenica u dubokom sloju.

Meliorativnim đubrenjem (za duži vremenski period obezbjeđuje se optimalan nivo hranjivih materija u zemljištu) unio je u sadne jame, zapremine preko 1m3NPK đubrivo formulacije 10-30-20 s pojačanom koncentracijom fosfora u količini od 1,3–1,5 kg.

 

Ostalo će odraditi stado od 50-tak ovaca i jagnjadi.

Tako je Boka dobila još stotinu stabala masline, ušuškanih između prelijepog maslinjaka Iva Popovića i voćnjaka Rada Popovića, koji su i sami bili učesnici u mobi, zajedno saseljanima, rođacima, prijateljima i brojnim posmatračima.

sadnja masline u Zagori Sadnja masline u Zagori

Sadnja masline u Zagori Sadnja masline u Zagori

Đorđije Ivetić iz Radanovića, izvršio je rigoroznu rezidbu, (po mišljenju nekih od nas,prerigoroznu). 

Dr.Petar Ivanović, ministar poljoprivrede u vladi Crne Gore, uputio je pozdrave i najljepše želje za uspjeh akcije i budućnost maslinjaka.

U svakom slučaju, ideja o sadnji maslina na opštinskom, a onda i na državnom zemljištu, koju je naše Društvo ranije pokušavalo pokrenuti, kako bi se makar približilo broju od milion stabala koje je Crna Gora imala do druge polovine devetnaestog vijeka kada je, kao rezultat pogrešne procjene, u cilju bolje zarade proizvodnjom i prodajom vina, najveći broj maslinjaka iskrčen i na njihovo mjesto su posađeni vinogradi, jer je zbog pojave filoksere koja je uništila vinograde u Evropi, naše vino bilo traženo,ali je  filoksera došla i u naše krajeve i ubrzo nije bilo ni masline ni vina,  postaje vidljiva na horizontu o bnove i razvoja maslinarstava. 

Maslinarstvo Crne Gore od tada se nije oporavilo, a ovo je najbolji način da se obnovi i unaprijedi.

 

V.Đ.

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo