OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Nema Sajma, bez simbilije


15.02.2016.Sajam masline i vina u Bijeloj 2016

Sajam masline i vina u Bijeloj završio kako je i počeo, strašnim nevrijemenom. Izlagači su imali razumijevanja za probleme u organizovanju manifestacije. Broj posjetilaca drastično smanjen u odnosu na ranije godine.


           

Što se organizacije tiče, koliko smo mogli, toliko smo pružili!

Informacija u medijima, u vezi sa 42.Praznikom mimoze i Velike bokeške fešte u Bijeloj, pa prema tome i Sajmom masline i vina u okviru nje, da neće biti ni fešte ni sajma, izazvala je nedoumicu kod organizatora, baš kao i javnosti koja je već navikla na ovaj sadržaj, svake godine, drugog vikenda u februaru mjesecu, planirana fešta je organizovana u kratkom vremenskom roku i održana uprkos svim problemima.

Budući da nismo obaviješteni o promjenama i događajima koji su prethodili ovoj neprijatnoj situaciji, ne možemo davati nikakve izjave po tom pitanju. Na konferenciji za štampu, na kojoj je najavljeno održavanje i Velike bokeške fešte i Sajma masline i vina u istom terminu kao i svake godine, ali u drugom prostoru, svakako je bilo manje novinara nego ranijih godina.

Zatvaranjem prostora Doma kulture u Bijeloj, koji smo do sada koristili za ovu feštu, izgubili smo prostor koji je bio isto tako neuslovan, ali na koji smo se već navikli, u nedostatku odgovarajućeg. 

25 izlagača iz Boke, Budve, Bara, Ulcinja, Cetinja, Crmnice, Nikšića... izložilo je svoje proizvode (maslinovo ulje, stona maslina, kozmetika i sapuni na bazi maslinovog ulja, vino, likeri, med, pršut, sir...) sve lijepo upakovano i ponuđeno za degustaciju.

Posjetioci su probali i dali svoju ocjenu raznim (šifrovanim) uzorcima maslinovog ulja. Uprkos lošim uslovima (staršno nevrijeme), neadekvatnom prostoru bez struje, vode i grijanja iako u desetostruko manjem broju nego ranijih godina, svi koji su se zatekli na Sajmu masline i vina u bijeloj i proizvođači i posjetioci, uživali su u dobrom ukusu i prijatnoj atmosferi.

Jedino nije bilo Rusa.

Bez sredstava za organizovanje Sajma, samo sa donacijom AMD Pionir iz Tivta, koja nam je omogućila da platimo prevoz i utovar/istovar drvenih stolova za izlaganje, uradili smo i više nego što se moglo zamisliti.

Okrugli sto ''Aktuelni problemi u maslinarstvu'' održan u prostoriji MZ Bijela.

Uprkos olujnom vremenu koje je svakako onemogućilo dolazak većeg broja učesnika i posjetilaca Okruglog stola, u prisustvu dvadesetak ljudi, govorilo se o štetama koje su učinjene na starim stablima masline u nekim djelovima Boke, bilo od strane ljudi, bilo kao posljedica nekontrolisanog upada stoke.

Sa ovog skupa uputićemo Inicijativu nadležnim lokalnim upravama za donošenje odluka koja će omogućiti sprovođenje zakona o maslinama i očuvanje ove kulture u Boki. 

Kako to obično biva, zbog izostanka troje, od najavljenih četvoro govornika čije je učešće bilo presudno za sadržaj i smjer diskusije, priča se proširila i na teme koje nisu predviđene agendom.

Međutim Društvo, pa prema tome i ovaj skup, bavi se isključivo problemom namjernog uništavanja starih maslina i pokušava da nađe način za spriječavanje ovakve prakse, te smatramo da je priča o neriješenim, međususjedskim imovinsko-pravnim odnosima tema za druge skupove i drugi profil učesnika, te se ograđujemo od svake izjave koja nije primjerena mjestu, temi i namjeri.

Edukativna radionica: Predstojeći radovi u maslinjaku

Mileva Marić, stručna savjetnica Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji,govorila je o održavanju i zaštiti masline u narednom periodu.

Drugog dana Sajma, kiša i loši uslovi u izlagačkom prostoru, pratili su završetak, baš kao i početak manifestacije. 

Vesna Đukić

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo