OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Grad u Boki


13.01.2016.Grad u Boki, na pojedinim mjestima zadržao se tri dana

U toku protekle noći, jak grad, veličine oraha u dva navrata protutnjao je pojedinim djelovima Boke. Naročito kroz Gornji Grbalj. 

Maslinarima preporuka da obiđu masline i provjere u kakvom su stanju.

Grâd koji je padao na pojedine djelove Boke, naročito na područje Gornjeg Grblja. U Radanovićima se zadržao u velikim naslagama i narednog dana. Velike količine otpalog lišća u maslinjacima, slomljene grančice i otpali, zaostali plodovi, pokazatelj su snage ove pojave. Mnogi plastenici su stradali, a zasadi zelenog povrća, naročito salate, pretrpjeli su veliku štetu.

Kolike su štete na maslinama, tek ćemo vidjeti. Dotle, s prvim suvim danima, treba obaviti pregled i izvršiti obavezanu zaštitu:

Pokupiti i zapaliti polomljene grane i lišće, ako je potrebno odstraniti (rezidbom) polomljene ostatke na drvetu i izvršiti zaštitu preparatima na bazi bakra (mineralno ulje sa dodatkom bakra). Nakon kiše, naročito ako nije izvršena preporučena jesenja zaštita, moguća je zaraza gljivicama koje izazivaju oboljenje paunovo oko, čiji simptomi, ako je infekcija nastala u jesen, postaju izraženi u proljeće.

Isto tako, opasnost od širenja raka masline, bolesti koju izaziva bakterija Pseudomonas, veća je ako postoje oštećenja na stablu, jer je prenosiva putem vjetra i kiše, kontaminbiranim alatom za rezidbu...

Proljećno đubrenje vještačkim gnojivima NPK formulacije, sprovesti prema preporukama i potrebama biljaka (zavisno od starosti, kondicije, stepena rodnosti, rezidbe i sastava zemljišta).

Osnovna agrohemijska analiza zemljišta (ako je još niste izvršili) je neophodna, kako bi se utvrdio nedostatak određenih hranljivih elemenata u zemljištu i preporučile mjere u cilju poboljšanja zemljišnih uslova.Stajsko đubrivo iznositi svake treće ili četvrte godine.

Za sve savjete obratite se Savjetodavnoj službi u biljnoj proizvodnji http://www.savjetodavna.org/  ili lično stručnoj saradnici, Milevi Marić dipl. ing. poljoprivrede, 069 335 175 

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo