OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Novi recepti na našoj stranici


Sveti Nikola-Dobrilin slavski ručak  Dobrilin Slavski ručak Dobrilin slavski ručak


Jedino pravoslavni Srbi slave porodičnu Krsnu slavu posvećenu svecu, na čiji dan su njihovi preci preuzeli pravoslavnu vjeru. Kao pripadnica tog naroda i pravoslavne vjere, mogu da pišem o navikama u ishrani koje su karakteristične za ove naše svetkovine. 

Ništa manje, voljela bih i radovala bih se, prilozima domaćica (i kuvara) drugih vjera i nacija u kojima bi oni opisali svoje svetkovine i običaje, kako u pogledu ishrane, tako i u pogledu rituala, što bi našoj stranici dalo poseban kvalitet i ljepotu, jer je zamišljena da bude virtuelno mjesto susreta svih dobronamjernih ljudi, ljubitelja dobre, tradicionalne hrane, kuvanja i razmjene recepata i iskustava iz kužine.

Stoga mi je još više žao što, još uvijek, nema odziva naših vrijednih domaćica, naročito iz Boke, pozivu da nam šalju svoje recepte i podijele sa nama i posjetiocima ovog sajta, svoje izvanredno iskustvo.Poznajem mnoge, koje su nenadmašne/ni u pripremi mediteraskih jela i delicija tipičnih za Boku i šire crnogorsko primorje čijim bi smo se specijalitetima sigurno svi divili ali, ljudi moždajednostavno, ne nalaze vrijemena da se pridruže našoj namjeri da ove stranice obogatimo receptima koja predstavljaju tradiciju u ishrani naše raznolike zajednice.

Počeo je Božićni post i najveći broj porodica slavi Svetog Nikolu, zaštitnika pomoraca, djece, bolesnih... Uvijek je na posno, sprema se riba, ne obavezno skupa. Zavisno od imovnog stanja porodice, ali i umješnosti domaćice i najjeftinija, ali svježa, ova namirnica može se pretvoriti u specijalitet, dostojan najljepše trpeze na kojima se, danas, mogu naći i mnoge neobične delicije, slani rolati,torte, salate, jela od ribe i raznog povrća, bogatije i šarenije u odnosu na one koje su se nekada spremale.

Međutim, klasika je neprevaziđena. Lijepo je vidjeti i probati nešto novo na slavskom meniju ali, više od svega, važna je ljubav domaćice dok priprema jelo i gostoprimstvo domaćina. U prijatnoj atmosferi, uz iskrenu pažnju i srdačnost domaćina, gosti će uživati i u jednostavnim jelima, onakvim kako su ih spremale naše bake.

Nije važno što je na trpezi, već kako se dijeli sa drugima. To su naše vrijednosti koje treba da prenosimo na svoje nasljednike, bilo kojoj vjeri i naciji pripadali.

Vesna Đukić

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo