OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Ko to tamo pila?


12.11.2015.

Ko to, bez straha, upada na tuđa imanja i sječe masline bez pitanja?    

Što je ovo ljudi? Da li se to neko ruga našem zakonu, pravu i obrazu?

Očito je da se ljudi ne boje ni zakona ni Boga, kada upadaju na naša imanja, kradu sve što stignu, sjeku naše masline, puštaju stoku da čini štete, a mi smo gotovo nemoćni da zaštitimo svoju imovinu i sebe.

Nedavno, žali mi se jedan maslinar: ''kažem čovjeku i ženi koji mirno beru šipak na mom imanju (preko ograde), izvinite gospodine, ovo je privatan posjed, to su moji šipci! A on kaže: jes', ni na jednoga ne piše!

Sve češće, javljaju nam se članovi, očajni zbog štete koju na njihovim imanjima čine NN počinioci i neovlašteno, nećete vjerovati (ili barem ja ne mogu), sjeku tuđe, višestoljetne masline. 

Godinu dana od donošenja Zakona o maslinarstvu i maslinovom ulju, koji zabranjuje gradnju u maslinjacima, sječu i nanošenje štete (masline starije od 100 godina zaštićene su i izvan maslinjaka), a kazne su predviđene i za izvršitelja i za nalogodavca, za fizičko, kao i za pravno lice, suočavamo se sa nevjerovatnim vandalizmom u maslinjacima Boke Kotorske.

A gdje bi drugo???

Na saslušanju maslinara u Skupštini Crne Gore, 2014.godine, upitani smo, da li nam je potreban Zakon o maslinarstvu kada ga ni Evropa nema?

Odgovor je bio da, a evo i potvrde u stvarnosti.

Evropa pravi zakone po svojoj mjeri, štiti svoju proizvodnju i proizvođača i ne traži od nas da slijepo slijedimo njena pravila, već samo da uskladimo svoja ali, isto tako, ne može ni zamisliti što smo mi u stanju da uradimo od maslinjaka, o čemu smo već pisali i govorili.

Ali, kod nas kao da je sve pomahnitalo, razmahali se graditelji visokog turizma, pa za neke više ciljeve i opšte dobro, skrnave ono što nam je od predaka ostalo.

A maslinjaci su na najljepšim mjestima u Boki, najčešće, baš uz more. Što mi više tražimo i radimo na zaštiti ove kulture, to su oni moćniji, brži i spretniji.

Ne može čovjek ni da predvidi što sve smjeraju, kad ono, sve je već obavljeno: masline posječene, neke ''stručno'' izvađene i upakovane da se čuvaju do sadnje na novo, ljepše mjesto. Sve se odvija takvom brzinom, da liči na igru mačke i miševa.

Vlasnici, investitori ili kako  god  se predstavljali, misle da imaju posla sa potpuno glupim ili, u lokalnom žargonu, lutavim narodom. Mi ne znamo ništa o građevinarstvu. Oni imaju razne dozvole i potvrde koje se odnose na sve i svašta i podmeću nam ih kao dokaz da da sve rade u skladu sa zakonom, strukom i estetikom, pa vade stabla masline i prenose ih, baš kao da je kupus.

I ne samo to, oni uživaju veliki ugled među pripadnicima elite koja ih podržava, koja im ugađa i pomaže da osmisle i ostvare sve te ''zavičajne'' kreacije.

Da li je to moguće? U demokratskoj zemlji, koja štiti svakakva, pa i nakaradna prava, čovjek ne može zaštititi privatnu imovinu? Je li to naša stvarnost? Jesmo li zbilja ono za što nas smatraju, pa dopuštamo da nam pamet sole neslani ljudi?

Pored svega i NN počinioci, ulaze slobodno u tuđa, privatna imanja (maslinjake) baš kao da su njihova, uvjereni da su, zbog starosti i fizičke nemoći njihovih vlasnika, oni postali svačiji.

Sjeku stabla masline, stara i više stotina godina. Normalno, ljudima trebaju drva, a drugima, samo čist vidik ispred novosazidane kuće koja bi se, kada bi mogla biti prenijeta u zavičaj, baš lijepo uklopila u tamošnji ambijent. 

Ulaze, sjeku, nose ili samo sjeku i... Udruženje je dobilo više zahtjeva, od članova da se uključi i zauzme stav po pitanju ove protiv zakonite aktivnosti kojoj su izložene maslinei to u privatnom vlasništvu.

Na imanju teško bolesnog Mila Radovića iz Bijelske Vale, kao i njegovih komšija i rođaka koji imaju maslinjake u blizini, posječene stoljene masline. Ostataka nema, sve pošlo u drva. Ne zna se ko je to uradio, ali on i dalje nastavlja sa radom.

Na maslinjacima naših članova iz Radovića (Tripinović i Stanjevići), posječene višestoljetne masline u Gošićima. Ovdje je sve ostalo na mjestu zločina, znači nije u pitanju ogrev. Možda je neki viši cilj?

Savjet sugrađanima: nemojte vi, slučajno, braniti svoju imovinu već lijepo, primite gospodina lupeža, pokažite mu što sve može da prisvoji i ne progovarajte o tome! Naročito ne u svojoj Opštini, koja nema nikakve obaveze ni prema vama ni prema vašim maslinama.

U instucijama koje se brinu za našu sigurnost, mudro vam upućuju da problem, lijepo, riješite sa NN počiniocem u informativnom razgovoru, pa ako ne preživite, neka vaši nasljednici  traže tamoneku odštetu, ali ne od lupeža, ne ni od Opštine, ne ni od države, ma što je vama?

E pa, neka nam je svima, na čast!

Vesna Đukić

 

 

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo