OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

25.oktobar-Berba masline u Boki


15.10.2015.Berba masline 2015

Manifestacija Berba masline u Boki, ove godine 25.oktobra, u maslinjaku porodice Vujović u Pelinovu (Kotor).  Početak u 9.00 sati. Nakon berbe, mljevenje u mlinu Maslinarskog društva Boka u Radanovićima

     

Na Savini, gdje je najranije cvjetala i najprije dozrijela, prvo ulje...


Na imanju porodice Obradovć, koja se već ogledala u proizvodnji maslinovog ulja i vina, sigurno nije propuštena ni jedna prilika da se u maslinjaku (različitih sorti) sprovedu radnje, preporučene od strane struke. Prvu količinu, dospelu za berbu već su preradili u sopstvenom mlinu; randman 11%, kvalitet izuzetan. Naredne sedmice, druga berba.

Održavanje, što podrazumijeva redovnu obradu tla, borbu protiv korova, rezidbu, navodnjavanje i đubrenje, zaštitu i prihranu preko lista, berbu i preradu u istom danu, ali svakako redovni pregled voćnjaka, dali su očekivane rezultate.

Savina-berba masline 2015 Masline na Savini

Zdrav plod-odličan kvalitet Zoran Obradović-vinar i maslinar 

Tačno je da rezultat na kraju sezone zavisi od mnogo faktora (opisali smo ih). Na klimatskih uslova i meteorološke prilike ne možemo uticati ali, sigurno je da, ako poštujemo preporuke struke i redovno primjenjuje agrotehniku i pomotehniku, negativni uticaji, mogu se kontrolisati ili makar, ublažiti.

Ima primjera gdje su u maslinjak, uložena i sredstva i veliki, redovan rad, a rezultata nema.

Postavlja se pitanje: što je razlog izostanka roda (već deset godina) na izuzetno održavanom maslinjaku?

Da li maslinari imaju  pogrešan pristup uzgoju masline ili smo možda, čast izuzecima, od proizvođača sadnog materijala dobili ,,tikve za lubenice''?

O kvalitetu i sigurnosti sadnog materijala, danas se više priča, ali i dalje, uz sadni materijal rijetko dobijamo garancije o kvalitetu, iza kojih treba da stoje i proizvođač i službe koje kontrolišu proizvdnju i  izdaju potvrde  kvalitetu.

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo