OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Pred početak berbe


11,10,2015.


Pred nama je berba, najskuplja u nizu operacija od uzgoja, zaštite do prerade. Plodovi su zdravi, ulja će biti malo ali, odličnog kvaliteta.

Apel maslinarima: ne sakupljajte plodove sa zemlje; postavite mreže... 


Nepovoljne vremenske prilike (kiše, oluje, grad...)u proljeće, baš u vrijeme cvjetanja i oprašivanja, pa dugotrajna, iscrpljujuća suša i visoke temperature, opet su desetkovale rod. Međutim, takvi uslovi, tokom svih ljetnjih mjeseci nisu pogodovali pojavi i razvoju populacije štetočina, naročito svrdlaša i maslinine muve, pa je plod ostao zdrav.

Donedavno smežurani, plodovi su se ispunili, nakon ovih kiša. Berbu ne bi trebalo sprovoditi po kišnom vremenu, već sačekati da se (vrijeme) plod stabilizuje, pa pristupiti berbi i mljevenju.

Ubranu maslinu ne treba držati duže od 48 sati, ali ako je potreba, može se i to, pod uslovom da se čuva u suvoj prostoriji, razastrta u tankom sloju na paletama ili u gabicama gdje se može redovno provjeravati stanje i odstraniti truli plodovi.

Svakako od lošeg kvaliteta ploda (buđavog, upaljenog...) ne možemo očekivati vrhunsko ulje. Električni mlinovi za hladno cijeđenje, rade kao sokovnik, kakav plod donesete, takvo ćete ulje(sok) ponijeti.

I u kamenim mlinovima, koji se dobro održavaju, može se dobiti dobar kvalitet ulja, ali ne i Ekstra djevičanskog kako tvrde naučnici iz Italije i drugih zemalja, velikih proizvođača masline i ulja. Oni već govore o novoj kategoriji: Super Ekstra djevičansko ulje masline.

Ulje treba ostaviti dvadesetak dana u prohromskim sudovima kako bi se staložilo, a onda flaširati, zatvoriti i čuvati u suvoj, mračnj prostoriji, u kojoj se temperatura kreće između 16 i 20° C.

Najveći neprijatelji maslinovog ulja: kiseonik (oksidacija); svjetlost; toplota i vlaga

Nakon berbe, baš kao i rezidbe i oštećenja od grada, mraza ili neke aktivnosti u maslinjaku, treba ''počistiti'' voćnjak (ukloniti biljne ostatke i otpale plodove) izvršiti zaštitu preparatima na bazi bakra, kako bismo spriječili zarazu patogenim gljivicama.

Redovna zaštita ujesen, nakon berbe, a onda i u proljeće, pred kretanje vegetacije, pomenutim preparatima spriječiće ili umanjiti razvoj gljivica koje izazivaju pojavu paunovog oka, bolesti koja uzrokuje masovno otpadanje lista, u vrijeme kada je biljci neophodna velika energija.

U Društvu možete nabaviti :

1-mreže za berbu masline 8x5m po cijeni od 50€

2-sudove od nerđajućeg čelika oznaka 10/18, zapremine 30lit, po cijeniod 90€

Članovi koji redovno izmiruju obaveze prema Društvu, opremu i mašine mogu otplaćivati u 10 mjesečnih rata, bez kamate!

 

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo