OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Maslina u avgustu-septembru


01.09.2015.Maslina u avgustu, na pojedinim lokacijama u Boki i pojedinim stablima

Obilaskom terena i iz razgovora sa maslinarima u Boki i šire, zaključili smo da će ovo biti još jedna ne baš rodna godina, ipak bolja nego prošla.

Maslinarsko društvo Boka, pratilo je stanje u maslinjacima na teritoriji boke u toku cijele godine, a najviše (jednom sedmično) u ljetnjim mjesecima.

Na osnovu izvršenih pregleda na samo tri, od sedam lokacija koje smo ranije odredili za praćenje pojave i razvoja populacije maslinine muve,utvrđena je pojava neznatnog broja ženskih jedinki krajem jula i to na stablima koja su bliže izvoru vode, sa relativno dobrim rodom i sočnim plodom.

Pregledom plodova, utvrđeni su sporadični ubodi, ali su oni, zbog uslova koji ne odgovaraju razmnožavanju ove populacije (previsoketemperature i jaka suša) ostali jalovi to jest, nije došlo do polaganja jaja u plod.

Opadanje ploda krajem jula, podsjeća nas da je u maslinjacima bilo i maslininog moljca, a budući da vremenske prilike i dalje ne pogoduju napadu muve ono ploda što je ostalo, izgleda biće sačuvano.

Čađavica, koja nam je svake godine prisutna naročito u neuređenim (nedovoljno orezanim) maslinjacima i u nižim područjima gdje se duže zadržava jutarnja rosa, kao i blizu izvora vode, ove godine nije u značajnijoj mjeri primjećena na stablima.

Rak masline, na koji stalno upozoravamo, čiji je izazivač bakterija Pseudomonas, koja živi u galama (izrasline na granama)i širi se na sve djelove stabla spiranjem za vrijeme kiše, upotrebom nedezinfikovanog alata sa zaraženog na nezaraženo stabloputem vjetra, za vrijeme berbe i drugih radnji u malsinjaku, a ulazi kroz rane nastale rezidbom, nakon berbe i otpadanja lista, kao posljedica udara grada, kiše, vjetrova...) i dalje je prisutan u pojedinim maslinjacima, jednom zaraženo stablo-zauvijek zaraženo. Zato bi strategiju odbrane od ove bolesti terbalo usmjeriti ka uništavanju izvora, što znači sprovođenjem dobre poljoprivredne prakse: rezidba, zaštita fungicidima, odstranjivanje i spaljivanje odrezanih grana, dezinfekcija alata...

APELUJEMO na maslinare koji, u svojim zasadima naiđu na ovu bolest da odmah reaguju (neka nam se obrate za savjet) i spriječe njeno širenje ma okolne maslinjake.

Preciznu procjenu količine roda jednostavno se ne može izvesti, jer na nekim lokalitetima ima roda, dok imamo situaciju dana u istom maslinjaku, pa i na jednom stablu, nije ujednačena rodnost. Negdje su pojedina stabla obilno rodila, dok druga nisu uopšte. Najčešće je svako treće stablo u jednom maslinjaku rodilo i to uglavnom, više na južnoj strani, ali ukupno, sa stanovišta proizvodnje, to nije značajan rod.

Tek na kraju sezone berbe, ako ne bude iznenađenja, znaćemo stvarano u ovogodišnjoj proizvodnji i to pod uslovom, dadobijemo informacije od svih mlinova.

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo