Preseljene masline sa Klačine


Ništa nije nemoguće!Presađeni korjeni višestoljetnih maslina sa lokaliteta Klačina, u Đuraševiće

Svih stotinu i petnaest korjena višestoljetnih stabala masline sa lokaliteta Klačina (Tivat), dobile svoje stalno mjesto u Đuraševićima i Radovićima.

Zajednička akcija Maslinarskog društva Boka, mještana Đuraševića, Opštine Tivat i izvođača radova.

 


Kao što smo ranije izvijestili posjetioce našeg sajta, stotinjak korijena maslina starijih od sto godina, preseljeno je na drugu lokaciju u cilju sprovđenja projekta od opšteg interesa, Izgradnja kolektora za prikupljanje i preradu otpadnih voda za Opštine Tivat i Kotor, čiji je nosilac Opština Tivat.

Ostaci korjena maslina u relativno dobrom stanju i jedan broj trulih debala, u organizaciji Opštine, izvađen je i prenijet uz poštovanje smjernica koje je dala stručna služba Opštine Tivat na mjesto privremenog odlaganja u Radanovićima, na privatnoj parceli u vlasništvu firme Pamex.

Prilikom vađenja, jedan broj najvećih korjena razdvojio se na nekoliko manjih, pa je tako dobijen veći broj korjena za vađenje od planiranog (popisanog).

           

Na osnovu Sporazuma između Opštine Tivat, koja je odmah prihvatila predlog za ''evakuaciju'' i Maslinarskog društva Boka, koje je obavezno obezbijediti prostor za odlaganje, brinuti o korjenima, do njihove sadnje na stalno mjesto kao i odlučiti o daljoj raspodjeli, izvođač radova je prihvatio da tehnički sprovede akciju, tojest angažuje velike mašine i kamione i prenese, uz što manje štete, izvađene korjene, do mjesta privremenog odlaganja.

Društvo je, na osnovu odluke Upravnog odbora, obavijestilo najprije mještane Đuraševića, na čijim su se posjedima nalazila višestoljetna stabla masline, sačinilo Sporazum o primopredaji korjena koji obavezuje Društvo dakorisniku izda uputstva za sadnju, a korisnika da korijene zasadi i o tome izvjesti uz priloženu fotodokumentaciju Društvo.

1. 100 korjena zasađeno je u Đuraševićima

2. 3 korjena zasađena su kod crkve Sv.Ilija u Zagori

3. 1 korjen zasađen je kod OŠ Nikola Đurković u Radanovićima

4. 7 korjena (većinom nastalih razdvajanjem od matičnog) zasađeno na lokaciji kod Lovanje (Komunalno Kotor)

5. 5 korjena (djelova nastalih razdvajanjem prilikom ponovnog podizanja na kmion) zasađeno oko seoske crkve u Zagori

Prilikom vađenja ostataka debala i korijena, od popisanih (najprije 67, pa još dvadeset) osamdesetak korijena, razdvojen je veliki broj korijena i dobili smo više od stotine njih, čime nije ugrožena vitalnost

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo