Imate li buvu?


15.05.2015.

Maslinari ukazuju na pojavu bijele, pamučaste tvorevina na bazičnom dijelu rese (u vrijeme njenog stvaranja) i u pazuhu listova.

Maslinina buva (Euphillura olivina)... 


U našim krajevima, ne uzrokuje veće štete, pa se suzbijanje ne preporučuje, osim u izuzetnim slučajevima. Ženka polaže jaja na mladice, rese i vršne pupoljke.

Visoka vlažnost vazduha i blage temperature u priobalnom području, pogoduju razvoju insekta. Sa povećanjem temperature i smanjenjem vlažnosti vazduha koja dolazi sa ljetom, razvoj populacije ove štetočine se smanjuje.

Prva generacija se razvija brzo, larve stvaraju koloniju na mjestu gdje su položena jaja, sišu sokove iz cvetnih pupoljaka i oštećuju cijet, luče voštanu materiju (koja liči na vatu) i mednu rosu. 

Druga generacija počinje mjesec dana nakon prve, razvija se na osnovi cvasti ali i na cvjetnim pupoljcima. Često se prva i druga generacija poklapaju. Na cvasti su jaja smještena između čašice i peteljke.

Štete na cvijetu su značajnije, a prati je i pojava čađavice (gljivice, uzročnici čađavice, naseljavaju mednu rosu).

Zaštita u proljeće vrši se rijetko:ako je 10 jedinki u cvasti napadnuto, indeks cvjetanja i oprašivanja je nizak a pamučinasta prevlaka nije jako gusta.

Sredstva za zaštitu : prirodni insekticidi na bazi piretrina, avermektina, rotenona..

Za sva pitanja možete se obratiti Savjetodavnoj službi za Boku Kotorsku: Mileva Marić 069 335 175

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo