OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Maslina u maju


01.05.2015.Maslina u maju mjesecu.

Maslina pred cvjetanjem. Nakon završene zimske i proljećne rezidbe, prihrane i zaštite prošle jeseni i krajem zime, obilno cvjetanje možda donese solidan rod. Naša preporuka:poštovati kalendar radova i preporuke Savjetodavne službe.

Problem izraženog otpadanja lista, i dalje muči naše masline. 


U mnogim maslinjacima uočili smo pojavu masovnog opadanja lista, pa čak i ogoljavanja čitavih grana, naročito u nižim dijelovima krošnji. Posebno su napadnuta desetak godina stara stabla, koja su ostala bez lista, što utiče na njihovu kondiciju, baš u vrijeme kada je sva energija potrebna za rast biljke i razvoj pupoljaka.

Krajem marta i početkom aprila, na području Boke, u dva navrata i u trajanju od po nekoliko dana, protutnjale su jake bure, oštar i silovit sjeverni vjetar sa pojavom jutarnjih mrazeva, što je ozelenjele, jedre masline gototvo ,,spržilo''.

Nakon jakih kiša koje su uslijedile, nešto kasnije, mnogo se listova našlo na zemlji. Ogoljele grane i ponegdje, skoro čitave krošnje, bile su tužan prizor za posmatrača.

Osim otpuštanja lista (svake treće godine maslina potpuno promijeni list), ako nismo uočili simptome koji ukazuju na fiziološki problem (nedostatak hranljivih elemenata u zemljištu ili nemogućnost biljke da ih usvaja) većina uzročnika bolesti su gljivice, bakterije i virusi.

U Boki je primijećena izražena pojava simptoma paunovog oka (Spilocaea oleaginea), dok su, rak masline koji izaziva bakterija (Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi), olovna bolest, čađavica, palež lišća i sušenje izboja, sporadično  uočeni na pojedinim lokalitetima, uglavnom više izloženim vlazi i u neadekvatno održavanim maslinjacima.

Zaraza na lišću javljaju se dva puta godišnje, u jesen i proljeće. U jesen počinje s dolaskom kišnog razdoblja, kada je velika vlaga i kada su temperature niže, što odgovara razvoju ove patogene gljive. Simptomi međutim, postaju dobro vidljivi tek iduće godine u rano proljeće, kada se nastavljaju nove zaraze i razvoj bolesti. 

Preko ljeta patogen miruje pa nema zaraze, a u jesen ponovo, sa dolaskom kiša započinje nova infekcija.  Ako se bolest ne suzbija, iz godine u godinu iscrpljuje biljku, pa može doći do sušenja mladih stabala masline. Iscrpljeno stablo mogu napasti i druge štetočine, npr. potkornjak, što dodatno ubrzava propadanje biljke.

Zato smatramo veoma važnim i stalno upozoravamo maslinare da redovno i na vrijeme, vrše rezidbu, prihranu i zaštitu od gljivičnih bolesti, kako bi maslina prikupila dovoljno energije za novi ciklus i uspješno odoljevala napadima bolesti i štetočina.Mineralna ulja sa preparatima na bazi bakra i sa dodatkom bora i drugih mikroelemenat (mangan, gvožđe...) pomoći će biljci da prilikom diferenciranja pupoljaka što više njih budu cvjetni (generativni)

Sada (pred cvjetanje) je važna prihrana UREA-om u koncentraciji 2-3% i preparatima sa dodatkom mikroelemenata, naročito Bora preko lista (folijarna ishrana daje najbrže efekte), smatramo obaveznom u cilju očuvanja kondicije stabla i plodnosti cvjetova.

Drugi put, prihranu izvesti kada je plod veličine zrna pšenice 4-5 mm (kritičan momenat za količinu roda) kako bi se maslini pomoglo da održi tek zametnute plodove.Prihrana se obavlja rastvorom UREE (2-3 %) ili nekim gotovim tekućim rastvorom koji sadrži makroelemente i mikroelemente.

U našim poljoprivrednim apotekama se mogao naći preparat (Bor)Oleafil.

Ipak, posljedice jake zaraze paunovim okom, na većini lokaliteta, maslina je rješila obnavljanjem (iako je pri tom izgubila i mnogo energije i vremena). Pregledom na terenu, uočili smo nagli prirast mladih izboja na granama.

Na pojedinim lokalitetima u Boki, maslina je već počela da cvjeta dok je na drugim, naročito onim na višim nadmorskim visinama i manje izloženim suncu, još uvijek nije. U svakom slučaju, uspješnost oplodnje zavisiće opet od pripremljenosti stabla, tojest, isključivo od nas.

Još ako je prethodne godina biljka bila u punom cvijetu i ako je opterećena posljedicama bolesti (defolijacija) i napada štetočina kao što je maslinin moljac (cvjetne generacije) pa kad se tome doda i sortna osobina i vremenski uslovi i sterilitet (morfološki nerazvijeno ili abnormalno razvijeni djelovi cvijeta) sve dovodi do zaključka, da je redovna primjena agro i pomotehničkih mjera neophodna.

Nadamo se da će nam vrijeme ići naruku, te da još možemo uraditi propušteno.

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo