Maslina u martu


20.03.2015.

Bilo je kiše, oluja, grada i mraza. Imali smo više od deset dana sa temperaturama do 7o C, a onda je jaka bura koja je nekoliko dana i noći divljala Bokom, ostavila vidljiv trag na maslinama.

Obratite pažnju na RAK MASLINE.Bakterijsko oboljenje masline-opasnost od prenošena zaraze

Sve bi bilo dobro, da u nekoliko navrat, kroz Boku nije protutnjala jaka oluja,koja je trajala više uzastopnih dana. U dva navrata bila je tako jaka da je čupala mlada i lomila starija stabla masline.

Maslinari su imali pune ruke posla da masine vrate na mjesto, a one iščupane ponovo posade, o čemu svjedoče brojni pozivi i razgovori sa maslinarima, ali, nemamo kvalitetnu foto dokumentaciju sa terena, koja bi prikazala stanje.

Ogledni maslinjak, Kolekcioni zasad u Lastvi Grbaljskoj, pretrpio je štete u dva navrata, kada su mlade masline bile oborene a neke iščupane a onda, u drugom naletu snažne bure, ponovo iščupane.

U oba slučaja, Novak Đukić, dipl.ing,agronomije, član Upravnog odbora Društva, izvršio je potrebne radnje u cilju sanacije štete. 

Međutim, ono što u ovom ternutku posebno zabrinjava sve maslinare, jeste masovna pojava raka masline, bakterijske bolesti koju izaziva bakterija Pseudomonas savastanoi, koja inače predstavlja dio biocenoze masline a prisutna je u bakterijskoj flori u ždrijelu maslinine muve (ali ova nije prenosnik).

Prepoznajemo je po vidljivim galama (izrasline) najčešće na osnovimgranama i mladim grančicama, najprije male, pokrivene zelnkastom korom, kasnije mijenjaju boju od crvenkaste do tamno braon i crne i uvećavaju se, pojedinačno ili u grupi i na kraju se užlijebljuju u koru drveta. U njima živi i razmnožava se bakterija koja se lako prenosi sa grane na granu i na druga pa i udaljena stabla, jer ih lako spiraju kiše i nosi vjetar.

Nerijetko maslinari sami, nepoštovanjem pravila higijenske zaštite i dezinfekcije aata za rezidbu i drugim agresivnim radnjama među maslinama, posebno tamo gdje su one gusto sađene ili krošnje nisu dovoljno ,,otvorene'', doprinose prenošenju zaraze na druga stabla pa i druge maslinjake.

Nakon otpadanja lista, rane su otvorenenekoliko dana( dr.sci.Matio Bjeliš), a već smo više puta pominjali rezidbu, oštećenja od grada, vjetra i mraza, otvara se mogućnost za razvoj bakterije i prenošenje zarze, na sve strane.

Zato stalno podsjećamo naše maslinare da, nakon svake rezidbe redovne i sanitarne (uvijek kada se čiste i uklanjaju sasušeni,bolesni, izrođeni i suvišni dijelovi) izvrše zaštitu sredstvima na bazoi bakra (bordovska čorba, bakarsulfat, bakaroksihlorid...) kojih ima u našim poljoprivrednim apotekama.

Posebno treba obratiti pažnju na izbor sadnog materijala i sigurnost proizvođača. Prema našim saznanjima, u našim uslovima, sorta Leccino pokazala se osjetljivom na rak masline.

Apel maslinarima: Ukoliko primijetite, pojavu izbočina na vašim stablima, reagujte odmah, obratite se nama ili Savjetodavnoj službi. Situacija je alrmantna.

Ne dozvolimo da se zaraza prenosi na ''komšijine'' masline.

Nakon bure i mraza, listovi masline izgledaju kao ,,sprženi'' Fiziološko žutilo, problemi sa paunovim okom, nedostatkom bora i td  Masline u martu, poslije jake bure rAK MASLINE, Na sorti LECCINO Rak masline Lijevo je Žutica, a desno Leccino

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo