Radovi u maslinjaku


20.02.2015.Čišćenje i oživljavanje maslinjaka, Siniše Đukića u Pelinovu

Što rade naši maslinari? Koliko ulažu u obnovu maslinarstva u Boki?  Očigledno, više nego što se to čini nadležnim službama! Broj maslinara koji apliciraju za podršku, neuporedivo je manji, zašto?


Relativno topla zima, mnogo kiše i česti, olujni vjetrovi, opet bi mogli imati negativan uticaj na zametanje cvjetova masline ove godine.Bilo je, doduše i nekoliko dana sa mrazevima i niskim temperaturama, što je poželjno za period mirovanja i diferencijaciju cvjetnih pupoljaka, ali velika vlaga koja je stvarala ledeni sloj na granama i grad koji se nekoliko puta u toku zime obrušio na naše maslinjake, izazvali su oštećenja na listovima i tanjim granama.

Snažan vjetar, ponegdje je čupao mlada pa i starija stabla masline i izazvao dodatna mehanička oštećenja, koja je trebalo odmah sanirati: ispraviti i učvrstiti potporne stubove, odrezati i ukloniti polomljene grane i grančice, poravnati mjesto oštećenja (napraviti gladak rez, pod pravim uglom u odnosu na položaj grane) i premazati voćarskim voskom koji se može naći u poljoprivrednim apotekama.

Međutim, rezidbu na rod ostavili smo za mart, pa i kasnije, pred kretanje vegetacije, kada je vrijeme stabilno (ni kišovito ni vjetrovito), jer upravo preuranjenom rezidbom možemo uticati na diferencijaciju pupoljaka i poremetiti odnos cvjetni /vegetativni, na štetu ovih prvih.

Kada je o zaštiti riječ, svake godine podsjećamo naše maslinare da na kraju sezone, prije početka kišnog perioda, čak ako i nije bilo roda  (kao prošle godine) treba sprovesti zaštitu maslinjaka od gljivičnih oboljenja među kojima je Paunovo oko, najrasprostranjenije kod nas, kako zbog visoke vlažnosti, tako i zbog primjene neodgovarajuće rezidbe (gusta krošnja), sredstvima koja sadrže bakar.

Znaci bolesti na zaraženim listovima, zaraženim u toku ljeta i jeseni vidljivi su u proljeće, zaraza se prenosi na nove listove, a zaraženi listovi opadaju od marta do juna i mogu ogoljeti čitava stabla. Za zimsko prskanje u fazi mirovanja, do kretanja vegetacije, naši maslinari (ali i vinogradari) koristili su Modro ulje koje je, u stvari ,,Kombinovani insekticid-fungicid namijenjen za zaštitu višegodišnjih zasada, u koncentraciji 2-3% (preuzeto od Genera d.d.).

U našim poljoprivrednim apotekama mogli su se naći i drugi preparati na bazi bakra: Plava galica (Cuprablau), Bakarni kreč, Bordovska čorba, a ponegdje i Nordox i Neoram WG, koji preporučuju Savjetodavne službe u Hrvatskoj.

Sada maslinari koriste svaki pogodan trenutak da očiste prilaze, a oni koji su se već dali u rezidbu, uklanjaju odbačene grane i drugi biljni ,,otpad’’ .

Veliki broj njih, posebno mladih ljudi,  javlja nam se sa pozivom da ih obiđemo i potvrdimo pojačanu aktivnost i intersovanje za čišćenje i revitalizaciju starih maslinjaka, kao i za sadnju novih zasada ili popunjavanje prostora mladim stablima.

Zabilježili smo aktivnost na porodičnom imanju Siniše Đukića u Pelinovu, gdje su tri generacije Krsto, Siniša i Krsto junior, oslobodili i očistili, donedavno potpuno zarastao u šumu, maslinjak u koji tek namjeravaju uložiti i rad i sredstva.

Razumije se da najstariji među njima, pamti srećnije dane za maslinarstvo, zdraviji život i mnogo više poštovanja i pomaganja među seljanima, ali sigurno nije nezadovoljan kada vidi svog unuka, da pomaže ocu i zajedno sa njim planira dalje radove i proizvodnju masline.

Tri generacije Đukića: Krsto, Siniša i Krsto mlađi, na maslinjaku u Pelinovu Krčenje, otvaranje prostora, čišćenje Revitalizovan stari zasad Ovdje slijedi čišćenje Đukići Ima tu još mnogo posla ali, oni imaju plan

Takođe, u Gornjoj Lastvi kod Tivta, s prvim ljepšim danima, planira se rezidba starih maslina na podmlađivanje ui pomaganja  organizaciji Zavičajno kulturne Udruge Napredak iz Gornje Lastve i mještana, u saradnji sa MDBoka. Za tu namjenu, sredstva obezbijeđuje Fondacija Petrović-Njegoš.

 

 

 

 

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo