OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Sajam masline i vina


14. i 15. februarVinarija Delić

Sedmi po redu, Sajam masline i vina, u organizaciji Maslinarskog društva Boka, održan u Bijeloj, u okviru Praznika mimoze i Velike bokeljske fešte.

Četrdest izlagača i veliki broj posjetilaca, dokaz su da se ovaj događaj iščekuje...   

Sedmi put zaredom, Maslinarsko društvo Boka je organizovalo Sajam masline i vina u Bijeloj (Herceg Novi), a prvi put, manifestaciju je pratilo lijepo vrijeme što je dodatno doprinijelo veseloj atmosferi i dobrom raspoloženju svih učesnika u događaju.

 Kao dio Velike bokeljske fešte u M.Z.Bijela i Praznika mimoze koji slavi ovaj cvijet tokom čitavog mjeseca februara, Sajam masline i vina zauzima značajno mjesto, kako po sve većem interesovanju javnosti, tako i po sadržaju koji je svake godine bogatiji uprkos, više nego skromnim materijalnim sredstvima.

 Bez obzira na ograničen i za ovakve manifestacije neodgovarajući prostor Doma kulture, ove godine bilo je 40 izlagača iz Boke i drugih krajeva Crne Gore (Herceg Novi, Kotor, Budva, Bar, Sutomore, Cetinje, Podgorica, Nikšić, Danilovgrad,Bijelo Polje…), koji su se na njbolji način, u skladu sa pravilima za izlagače, usvojenim na sastanku Organizacionog odbora i izlagača-proizvođača 2010.godine, predstavili posjetiocima i ponudili svoje proizvode, prepoznatljivog kvaliteta.

 Ponuđeni domaći proizvodi, proizvedeni na tradicionalan način koji odslikavaju naše običaje, kulturu ishrane i način života, po svemu mediteranski, mogli su se degustirati u vedroj i opuštenoj atmosferi, tipičnoj za sva naša okupljanja.

Ove godine, posađena maslina posvećena je znamenitom Bijeljaninu, Ljubomiru Zlokoviću, Episkopu gornjekarlovačkom, gospodinu Simeonu. Okrugli sto: Maslina i znameniti Bijeljani, te Pjesnički maraton posvećen maslini, na kome su učestvovali i đaci osnovnih škola iz Bijele i Radanovića.

Osnovci iz škole ,,Orjenski bataljon'' i Dječjeg doma ,,Mladost'' iz Bijele, koja su na svojim štandovima, izložila radove, razne predmete i slike na temu masline i sela i od prodaje istih, prikupljala sredstva za popravku krova na zgradi svoje škole.

Njihovi gosti, đaci Osnovne škole ,,Nikola Đurković'' iz Radanovića (Kotor), članovi Ekološke sekcije, zajedno sa svojim nastavnicama, na štandu su predstavili radove, nagrađene  na međunarodnoj manifestaciji ,,Pod Starom maslinom’’ i na panelima predstavili vrijednosti masline, od stabla-do trpeze.

U edukativnom dijelu programa, Maslinarstvo za najmlađe, održana je dječja radionica na kojoj su gosti iz Radanovića, pred vršnjacima i posjetiocima pokazali znanje o maslini na prezentaciji ,,Gdje je maslina  - tu je ljubav i najavili auditorijumu svoje planove u vezi sa realizacijom novg projekta ,,Grbaljski vrt-biobašta'' u kome će se, osim stabala masline koja već imaju u svom dvorištu, naći i povrtarske kulture, koje se gaje u ovom, poznatom poljoprivrednom kraju.

Svojim ubjedljivim nastupom i iznenađujućim poznavanjem stručnih izraza i razumijevanjem značaja proizvodnje Ekstra djevičanskog maslinovog ulja, posebno se istakao Petar Đukić, učenik šestog razreda koji je, sa energijom i samopouzdanjem nekog mladog naučnika, opisao čitav proces proizvodnje maslinovog ulja u modernim i tradicionalnim mlinovima.

Društvo će nastaviti saradnju sa školama iz svih opština u Boki, na projektu Maslinarstvo za najmlađe, koje je još 2009. Godine pokrenulo sa Opštinom Tivat i učestvovati u projekatima koji promovišu i popularizuju zdrav život, selo i maslinarstvo, kao što je na primjer  ,,Grbaljski vrt''- bio bašta  projekt koji več sprovode nastavnici i đaci u Radanovićima.

Sve pohvale i jednima i drugima, a za sve nas, jedno lijepo iskustvo i uvjerenje da maslinarstvu u Boki predstoji svjetlija budućnost i da je ovo tek početak saradnje i uključivanja djece u izgradnju i širenje maslinarske kulture, zaključeno je na sastanku Organizacionog odbora, održanom po završetku manifestacije.

Na Okrugli stolu: ,,Aktuelni problem u maslinarstvu’’,  učestvovali su maslinari, predstavnice Ministarstva poljoprivrede, Savjetodavne službe i Opštine Herceg Novi. 

Kao organizator Sajma, Društvo izražava nezadovoljstvo zbog nedostatka sluha Opštine za naše sugestije, posebno kada je u pitanju organizovanje edukativnih radionica za proizvođače i potrošače, te raspodjela sredstava za organizovanje ovakvh manifestacija i nedostatak uslova za unapređenje Sajma u manifestaciju međunarodnog karaktera.

 Sajam masline i vina u Bijeloj 2015 sajam u Bijeloj  Sajam Sajam  Sajam Sajam Sajam   sajam Sajam Sajam sajam Sajam Sajam Sajam  Sajam Sajam Sajam Sajam sajam Sajam sajam Sajam SAJAM Sajam Sajam  Sajam sajam

 


web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo