Novogodišnji Sajam masline i mediteranskih proizvoda


27. i 28.12.2014.

Kad god poželite kišu, snijeg i oluju, zovite Maslinarsko društvo Boka, organizovaćemo nešto!

Novogodišnji sajam masline i proizvoda mediteranske ishrane u Herceg Novom održan uprkos najavljenim meteorološkim nepogodama.Stalno prisutan problem u čitavoj Boki, nedostatak odgovarjućeg prostora za održavanje ovakvih manifestacija, ne podržava popularizaciju sela, domaćeg proizvoda i zdravih životnih navika, a još manje obogaćivanje turističke ponude grada novim sadržajima.


Nevjerovatno je da na prostoru Boke nema prostora koji bi mogao pružiti minimalne (neophodne) uslove za organizovanje manifestacija, sajmova i drugih događaja na ovom malom prostoru. Sva naša nastojanja da podstaknemo i pomognemo razvoj turizma posebnih interesa (maslinarski, seoski, agro...) ostaju samo pokušaji jer se, još uvijek, ne možemo pohvaliti značajnijim uspjehom.

Iako veliki broj stanovnika sa našeg seoskog područja ima proizvodnju, ima i smještajne kapacitete, pruža i usluge koje se mogu podvesti pod definiciju seoskog turizma, broj onih koji žele da učestvuju na ovakvim manifesztacijama svce je manji.

Što je razlog ovakvom trendu: svi ovi, gorepomenuti poslenici, među njima i najveći brojnaših maslinara, imaju proizvod, ali nisu proizvođači po definiciji (proizvođač je onaj koji svoj proizvod iznosi na tržište), to jeste, ovom djelatnošću bave se iz hobija.

Kako podstaći ljude da proizvode više, da budu proizvođači i plasiraju svojproizvod na domaće tržište?

Ministar Ivanović ja na Konsultativnom saslušanju maslinara u Skupštini Crne Gore, prije usvajanja Zakona o ,,maslinarstvu'' više puta izjavio da ga interesuju ,,samo zdravlje potrošača i porez''.

Možda je ovo potonje odgovor na naše pitanje.

U potpunosti slažemo i zalažemo za kvalitet proizvoda i strogu kontrolu.

Na izjave onih koji se drže tradicije (u pogrešnom smislu): Ovako je proizvodio moj pradjed, moj djed i moj otac, svi smo jeli upravo ovakvo ulje, odgovaramo: o ukusima ne raspravljamo; niko vam ne može narediti što ćete vi lično jesti, možete i od mulja proizvoditi ulje, ako je po vašem ukusu, ali, naglašavamo: takvo ulje ne smijete prodavati.

Upravo su organizovana predstavljanja proizvoda i proizvođača koji prihvataju savremene principe proizvodnje hrane, pravo mjesto i za potrošače da nauče i usvoje nove navike i znanja o onome što jedu.

U tom smislu, ovaj sajam je uspio, bez obzira na sve poteškoće koje nas prate u pripremi i organizaciji.

 Novogodišnji sajam u H.N. 2014. Novogodišnji sajam u H.,N. 2014     Novogodišnji sajam u H.N. 2014

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo