OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Terra Madre Day


10.12.2014.Stara maslina

Terra Madre obilježava svoj dan sa više od 1000 najavljenih, istovremenih događaja, širom svijeta. 

Mreža koja povezuje zajednice iz cijelog svijeta, specifične po mjestu i načinu života, ishrani, običajima i tradicionalnoj proizvodnji hrane, mreža proizvođača, distributera, kuvara, naučnika i svih onih koji se zalažu za odgovornu i održivu proizvodnju hrane i očuvanje tipičnih proizvoda.


Slow Food (spora hrana) je međunarodna organizacija-članica mreže koja podržava proizvodnju zdrave hrane, način ishrane i tradicionalnog pristupa ishrani u prirodnim uslovima, širom svijeta.

Ona je razvila mnoge strukturne entitete kako bi realizovala projekte za zemlje članice.

Više od 100 000 članova širom svijeta, uključeno je u preko 1000 convivia koji čine svojevrstan milje raznolikosti u pogledu načina ishrane, specifičnih namirnica, običaja i načina proizvodnje.

 Dan Terra Madre, obilježava se u više od stotinu zemalja, širom svijeta I obuhvatiće više od 2000 manjih i većih događaja .

Povodom obilježavanja Dana Majke zemlje, MDBoka se pridružuje čestitkama i najavljuje saradnju sa učenicima i nastavnicima O.Š. Nikola Đurković iz Radanovića (Grbalj) na očuvanju domaćih biljnih vrsta, posebno masline i nekih sorti povrća kojima prijeti nestanak.

Projekat “Grbaljska bašta’’ koji su osmislili sa nastavnicom biologije Nevenom Bilafer, biće nastavak već započetog projekta uređenja školskog  parka i kompostiranja.

U Grbaljskoj bašti, koju će djeca sama planirati i održavati, posebno mjesto naći će se čuvena ‘’Grbaljska pomidora’’, ponos našeg kraja, poznata i veoma tražena na pijacama u Boki, naročito među turistima, zbog svog izgleda, veličine i izuzetnog ukusa.  

Prije pet godina, u okviru projekta Maslinarstvo za najmlađe, zasadili su masline, domaće sorte Žutica o kojima se sami staraju. Ovaj školski maslinjak, postaće bogatiji za još desetak mladih maslina u proljeće, kada otpočnu radovi (planiranje je u toku).

Kao posebnu čestitku za Terra Madre dan, objavljujemo pjesmu ,,Šapat masline’’ za koju je učenik VIII razreda ove škole, Danilo Mrvaljević, osvojio treću nagradu na upravo održanom Međunarodnom festivalu stvaralaštva za djecu ,,Susreti pod starom malinom’’ u Baru.

Na istom takmičenju, grupa učenika od VI-IX razreda osvojila je I nagradu u konkurenciji likovnih radova sa mozaikom ,,Stara maslina’’. 

 Festival stvralaštva za djecu u Baru

Šapat masline

Priča mi tata

da sam na rođenju

dobio poklon vrijedan zlata.

Običaj porodice naše je

kad se rodi dijete prvo

da se posadi maslinovo drvo.

Dok maslina svoje grane savija

rastemo zajedno

ona i ja.

Kad me obuzmu misli nemirne

razveseli me šapat masline.

Dok nježno dodirujem taj bijeli cvijet

osjećam da volim cijeli svijet.

 

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo