OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Okrugli sto: O Nacrtu strategije razvoja poljoprivrede


18.11.2014.Okrugli sto: Nacrt strategiej razvoja poljoprivrede i seoske sredine

U Podgorici je, u organizaciji Unije poslodavaca održan Okrugli sto, na kome se razgovaralo o Nacrtu strategije razvoja poljorivrede i seoske sredine, koju je na Javnu raspravu dalo Ministarstvo poljoprivrede.

Učestvovali:predstavnici proizvođača, poslodavaca, nauke i turizma. Nije bilo predstavnika Ministarstva polj. i Evropske komisije u Crnoj Gori.


Na Okruglom stolu u organizaciji Unije poslodavaca, govorili su Željko Vidaković potpredsjednik Unije i prof.dr.Milan marković sa Biotehničkog fakulteta u Podgorici.

Nakon uvodnog izlaganja predsjednika Unije poslodavaca i stava ove organizacije koji je iznio Željko Vidaković, prisutnima (oko 50 ljudi) se obrati prof.dr.Milan Marković sa Biotehničkog fakulteta koji je sažeto, jasno i prije svega  argumentovano obrazložio svoje stavove , teo ovomn dokumentu ukazao na ozbiljne propuste, greške i netačne informacije kojima obiluje ovaj dokument u nacrtu.  

Istakavši neprofesionalan odnos prema materiji isto koliko i prema krajnjim korisnicima, tojest proizvođačima i ostalim poslenicima koji ozbiljno shvataju ovaj plan razvoja prioritetne privredne grane, profesor Marković je izrazio zabrinutost za rezultat primjene ovakve strategije, ali i za opšti utisak koji će ovako (ne)uređen plan izazvati u evropskim krugovima, zaduženim za ovo pregovaračko poglavlje.

Iako i sam član radne grupe za poglavlje 11, nije ni obaviješten, a kamo li pozvan da učestvuje u sprovođenju sektorskih analiza.

Nakon njegovog izlaganja, riječ su uzimali i ostali učesnici, među kojima i profesor ekonomskog fakulteta u penziji, Božidar Šešović i profesori Biotehničkog fakulteta Aleksandra Despotović i Zoran Jović, i veliki broj proizvođača i predstavnika udruženja poljoprivrednika.

Zaključak je da se Nacrt bazira na nedovoljno provjerenim podacima, nerealnoj procjeni i lošem planiranju, koje će male proizvođače dovesti u nezavidan položaj, koji će, ako se uopšte neko može pronaći u ovakvom planu koji ne obavezuje ni državu ni lokalnu samoupravu, ni naučne institucije, niti odgovara stvarnim potrebama tržišta i proizvođača, unaprijed biti osuđeni na ''tiho gašenje'' jer će profitirati uvoznici i velike firme (u pripremi).

Uz dužno poštovanje i mladom timu Ministarstva poljoprivrede koji je radio na izradi ovog dokumenta, zajednički predlog upućen sa ovog mjesta da se dokument vrati na doradu i da u tom poslu učestvuju i stručni ljudi sa iskustvom, nije samo puko polemisanje, već argumentovan stav eminentnih naučnih radnika kao što su profesor Marković i ostali već pomenuti,  i predstavnici gotovo svih udruženja proizvođača iz raznih sektora.

Okruglom stolu nisu prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, kao ni predstavnik Evropske komisije u Crnoj Gori. 

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo