OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Food Bloggers Competition-pobijedio Turčin


13.-17.11.2014.Food Bloggers Competition-Winner

Food Bloggers Competition (takmičenje fud blogera) u Italiji, u okviru Foruma mediteranske ishrane koji se svake godine održava u Imperiji, pobijedio kuvar i vlasnik porodičnog hotela iz Turske.

Mašo Čekić iz Tivta, novinar i veliki poznavalac tradicije u ishrani Mediterana, našao se među prvih pet takmičara. 


Forum je, ove godine, osim Prodajnog (uličnog) sajma malih proizvođača domaće hrane, na zadovoljstvo posjetilaca i gostiju upriličio i svojevrsno takmičenje Fud blogera iz  zemalja članica ReCOMed. Pobjednik, Erhan Seker iz Balıkesira (TURKEY) pripremao je  Mediteranski ručak, po receptu i na način kako to radi u svom porodičnom hotelu u Turskoj. Ocjenjivači (zvanični žiri i gosti) najvišom ocjenom ocijenili su jelo od ribe ''Orada sa spanaćem'' pripremljeno od ribe iz Mramornog mora, spanaćem i sirom iz Italije, maslinovim uljem iz Turske...

Mašo Čekić, dugogodišnji urednik Radio Tivta, novinar i kolumnista, gastronomad i veliki poznavalac i kuhinje i tradicije i istorije Mediterana, probio je led, prijavio se za učešće čime je promovisao ne samo svoje znanje već i Boku i našao se među pet najboljih fud blogera sa svojim receptima za Mediteranski ručak: predjelo: Salata od žučenice, glavno jelo: Brodet od raznih vrsta ribe i desert: Bokeško slatko. Zahvaljujemo se Mašu Čekiću i čestitamo na uspjehu.

Nadamo se i priželjkujemo, da ubuduće bude više hrabrih kuvara iz Boke, koji će pokazati svoje umijeće i možda ponijeti nagradu. 

Forum mediter.ishrane u Imperiji Mediterranean Diet Forum-Degustatori  Forum med.ishrane- Food Blogger pobjednik  Food Bloger Winner - tursko jelo:salata sa bademima i maslinovim uljemJela italijanske nacionalne kuhinje-Pizza Bovanna Nacionalno jelo Nacionalno jelo Fokaccio Forum med. ishrane-pasta sa sušenom pomidorom, kuvali studenti Fakulteta za gastronomiju i prehrambenu tehnologiju Forum mediteranske ishrane u Imperiji  Forum mediteranske ishrane- otvaranje, predsjednik ReCOMed, Enrico Lupi Forum med.ishrane     Na ulicama Imperije, oko centralnog trga, štandovi. 100% Taggiasca-proizvod koji se najviše cijeni, od domaće sorte Forum mediteranske ishrane u Imperiji-Italija, sajam na otvorenom Maslinari iz Ligurije  Forum med.ishrane u Imperiji 

Na četvorodnevnom skupu, posvećenomishrani i zdravlju, ali i zaštiti maslinjaka kao mediteranskog pejsaža i kulture, učestvovao je veliki broj predstavnika zemalja članica, građana, studenata, stručnjaka iz oblasti proizvodnje maslinovog ulja, naučnici i proizvođači.

Govorilo se o značaju popularizacije zdrave ishrane, naročito kod školske djece, uvođenje kontrole u pripremu i ponudu hrane ovoj populaciji, osvješćivanje mladih o značaju zdrave ishrane za budućnost populacije.

Profesori i doktori nauka, govorili su o ekonomskoj isplativosti, ulaganjima u proizvodnju i popularizaciju masovnije upotrebe maslinovog ulja u ishrani ljudi, zaštiti proizvoda i promociji malih proizvođača, njihovo povezivanje između sebe i sa institucijama koje su u obavezi da im budu podrška.

Marketing i planiranje malih porodičnih biznisa koji mogu obezbijediti materijalnu sigurnost čitavim porodicama i istovremeno održati tradiciju u proizvodnji maslinovog ulja, samo su dio predloženih mjera širenja maslinarske kulture i jačanja proizvodnje.

Piramida mediteranske ishrane koja podrzumijeva najviše upotrebu sezonskog povrća i voća, maslinovog ulja i proizvoda od masline, pa tek onda mlječne proizvode i malo proizvoda od mesa, najbolja je smjernica kako se treba hraniti u cilju očuvanja sopstvenog zdravlja i energije.

I ne samo to, tradicija objedovanja porodice za istim stolom, okupljanje za vrijeme objeda i slavlja, predstavljaju jačanje porodičnih, a onda svakako i društvenih veza, podučavanje najmlađih kulturi ishrane i održavanju dobrih međuljudskih odnosa.

Naravno, sam karakter mediteranskog tipa ljudi, temperament i vedar duh, predstavljaju polaznu osnovu za zdrav život. Sve ostalo je u našim rukama.

Govorilo se i o napredovanju priprema za održavanje najvećeg, svjetskog sajma, EXPO 2015 koji će biti održan u Milanu, naredne godine.

I na kraju, Maslinarsko društvo ''Boka'' i Tivat kao grad osnivač mreže, ali i Čitava Boka, kao jedinstveno područje, dobilo je ponudu u sjedištu Mreže mediteranskih gradova ulja, da zajedno sa Italijom, Španijom, Grčkom i Albanijom, uđu u zajednički projekat zaštite maslinjaka kao pejsža, proizvodnje i promocije malinovog ulja i stone masline. Ako se ima u vidu, da su ove zemlje, izuzev Crne Gore i Albanije, članice EU, ovo j dobra prilika koju ne bismo smjeli propustiti, kada  se kao nosioci projekta pojavljuju CUEIM, University Consortium of Industrial and Managerial Economy (Italy) / Department of Agriculture, Liguria Region (Italy)  kao ostali partneri, naprijed pomenute zemlje.

Partners: 1) Associazione Nazionale Città dell’Olio (I), 2) Associazione OpenMed (I); 3) Technology Transfer Center Vlona (AL), 4) Olive Producers Association “Boka” (MNE); 5) Les Routes de l’Olivier (GR); 6) Asociation Esanola Municipios de l’Olivo (E); 7) Consorzio di Tutela Olio DOP Riviera Ligure / Consorzio di Tutela IGP Toscano.


web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo