OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Bokeška maslina, duh Mediterana


21.07.2014.Bokeška maslina u Tivtu 21.07.2014.

Sudeći po reakcijama posjetilaca, među kojima je bio veliki broj inostranih turista, fešta Bokeška maslina, održana u Tivtu dobila najviše ocjene posjetilaca.

Od stotine upitanih, osamdeset devet je ocijenilo najvišom ocjenom cjelokupnu organizaciju, osmoro je manifestaciju ocjenilo prosječnom, dok je troje posjetilaca izjavilo da je očekivalo mnogo više od ponuđenog.


Od 18 sati, u ponedjeljak je otpočela fešta Bokeška maslina, koja se u gradovima Boke održava od 2004.godine, u organizaciji Maslinarskog društva Boka, najprije kao izložba maslinovog ulja i stone masline nekolicine maslinara iz Boke, a onda kao fešta lokalnog karaktera, kao dopunski sadržaj godišnjem okupljanju maslinara Boke.

Već 2007.godine, u neadekvatnom i skučenom prostoru Skupštine Opštine Kotor, bilo je dvanaeset izlagača iz Boke, Budve i Bara i nekoliko stotina posjetilaca, što je bio znak da su ovakvi događaji potrebni ne samo posjetiocima kao rijetka prilika da u zimskim mjesecima uživaju u novim sadržajima, već i maslinarima-proizvođačima da predstave svoj proizvod, a svima zajedno, iznad svega lijepo druženje i malo drugačije zabave.

Već naredne godine, u Herceg Novom je bilo dvadeset izlagača i mnogo više posjetilaca, jer Herceg Novi živi čitave godine, što nas je navelo da ozbiljnije razmislimo o izboru prostora i povećanju broja izlagača.

Taj problem nismo tiješili ni do danas, jer se za svaku našu feštu prijavi najmanje pedeset izlagača, dok mjesto dobije najviše dvadesetak njih.

Sa uvećanjem broja zainteresovanih proizvođača, nivoa našeg znanja i iskustva prvenstveno Uprave Društva, te bolje potrošača, kriterijum za prihvatanje prijava kojim se nastoji obezbijediti visok nivo kvaliteta ne samog izložbenog sadržaja, već i načina predstavljanja potrošačima, sve je sve strožiji, sa tendencijom usklađivanja sa svim propisima i standardima kvaliteta.

Naravno zbog činjenice da smo mi još uvijek mali proizvođači a da su troškovi proizvodnje, sertifikacije, standardizacije i brendiranja daleko iznad naših mogućnosti, ne možemo očekivati da svi maslinari preko noći postanu proizvođači od kojih će se ubirati porez.

Do nedavno smo o maslinovom ulju razmišljali kao o proizvodu koji, baš kao ni med nije morao biti podvrgnut posebnim provjerama jer je smatran prirodno zdravim (neškodljivim) proizvodom dobijem+nim isključivo mehaničkim putem iz ploda masline (sok masline) a sada, razumljivo, zbog višeg nivoa prosvećenosti ali i sve brojnijih mogućnosti za manipulisanje tečnim zlatom, neophodno je izvršiti osnovne hemijske analize i potvrditi zdravstvenu ispravnost proizvoda radi sigurnosti potrošača i napretka ove proizvodnje.

Standardi koje propisuje EU i COI nisu ni pretjerani ni nedostižni, samo ih se treba pridržavati tokom čitavog procesa proizvodnje: od uzgoja do prerade i pakovanja proizvoda, a svima će nam pomoći da uspostavimo red i dobijemo standardizovan kvalitet, kojim ćemo se ponositi.

Bokeška maslina u Tivtu Bokeška maslina u Tivtu Bokeška maslina u Tivtu xxxx

Ova fešta, još jedna u nizu organizovana sa malo sredstava, pokazala je da turistička ponuda može biti mnogo bogatija i da su turisti željni domaće atmosfere, domaće hrane i zabave u prirodnom okruženju naše prelijepe Boke.

Više od trideset izlagača izložilo je, na dvadesetak stolova, proizvode od masline, maslinovog ulja, vino, sir, pršut, med, suvenire i gdje su posjetioci u izuzetnom raspoloženju isprobavali, ćakulali, veselili se sa nama, razmjenjivali recepte, a nadam se i po nešto kupili (uprkos zabrani Republičke inspekcije) te uživali sa nam u prelijepom nastupu Folklorne grupe Peđe Šušića, i fantastičnoj atmosferi koju su svojim pjesmama napravile klape Škurabanda iz Kotora i Ženska klapa iz Tivta.

Ni kiša ni vjetar nisu mogli ništa protiv toliko pozitivne energije na šetalištu ispred hotela Pine, koji je specijalno za ovu priliku posluživao paštu sa maslinama i tartufima na tivatski način.

A gospodin Stevan Ranković, za više od dvadeset izlagača iz drugih opština, obezbijedio je besplatna parking mjesta za sve vrijeme održavanja manifestacije.

Bokeška maslina u Tivtu Bokeška maslina 

Ma to ima samo ''naša mila Boka, nevjesta Jadrana''. 

Želja autora:Ono što imamo i u čemu i sami uživamo, sačuvajmo od promjena i asimilacije koju nam nameće savremeni svijet i naučimo našu djecu da nema ljepšeg ''raja od rodnoga kraja''.

      

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo