OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Radovi u maslinjacima


28.05.2014.Maslina u cvijetu

Većina naših maslinara obavila je na vrijeme rezidbu, zaštitu i đubrenje. Mnogi su, sredstva za zaštitu od bolesti i štetočina kombinovali sa borom radi osiguravanja bolje oplodnje cvjetova. Mali broj maslinara je u dilemi da li primjeniti hemijska sredstva za suzbijanje korova, dok je većina shvatila važnost očuvanja životne sredine, te primjenjuje preporučene metode: redovna (plitka) obrada, malčiranje...

Prema našim saznanjima, nepredvidljive vremenske prilike: snijeg u martu, 15.aprila olujne kiše i strašan grad, vjetrovit početak maja, svakako su uticale na cvjetanje i zametanje plodova, koje je još u toku, zavisno od sorte i uslova na mikrolokalitetima.

1. Izvršena je rezidba na podmlađivanje (ponegdje nešto kasnije, zbog obilnih i dugotrajnih padavina)

2. Izvršeno je prihranjvanje, krajem februara, mineralnim đubrivima NPK formulacije, a kasnije KAN-om i UREOM

3. Malo je onih koji sprovode zaštitu od paunovog oka u prepoučenim terminima:prvi put u septembru,prije kiša, drugi put odmah nakon berbe. te se posljedice uočavaju najviše u proljeće, naročito kada sa drveta opadne velika lisna masa i ostavi gotovo ogoljeno stablo u najvažnijem trenutku, a to je kretanje vegetacije.

4. Izvršena zaštita protiv paunovog oka, preparatima na bazi bakra (ove godine, mnogi mladi maslinjaci ostali su bez većeg dijela lsta) što govori da jesenja zaštita koja je mnogo važnija jer se zaraza zadržava nekoliko mjeseci, a u proljeće se vidi rezultat u vidu maslovnog opadanja lista, što je opet bolje nego prskati usred zime što dovodi do masovnog opadanja lista pred sami početak vegetacije.

5. Izvršeno prskanje mineranim uljima sa dodatkom bakra (Crveno ulje, Cuprablau, Bordovska čorba...).

6. Pojava otiorinhusa, pipe/skorovače, koje ove godine ima više nego ranije i na mjetima gdje je nismo imali, navela je maslinare da izvrše zaštitu postavljanjem Rinkotrap traka koje se mogu nabaviti kod Udruženja.

7. (Bor)Oleafill je sredstvo koje se moglo naći u našim poljoprivrednim apotekama i trebalo bi ga upotrijebiti u više navrata: desetak dana prije cvjetanja, u toku cvjetanja (10% otvorenih cvjetova), kada je 70% cvjetova otvoreno, a može i poslije oplodnje.Postoje i druga preporučena sredstva, ali ih nema u našim apotekama.

8.Uočena je pojava maslinine buve, (bijela vunasta tvorevina oko cvjetnih pupoljaka)

9.U zaštiti od maslininog moljca (Prays oleae) koji se javlja u vrijeme resanja (početak maja)preporučen je preparat Chromogor, koga je takođe bilo u našim apotekama.Kako se generacije moljca, svrdlaša i muve mogu poklopiti, moguće ga je primijeniti u odbrani od sve tri štetočine.

10.Predstoji nam blagovremena priprema za zaštitu od maslinine muve, čija se prva generacija javlja krajem juna (kada je plod veličine graška), druga krajem avgusta, a treća u oktorbru.

EKOTRAP, zelene vrećice su zatrovani mamci (hidrolizovani protein Buminal i insekticid) prihvatljive su u ekološkoj zaštiti.

SUCCESS BAIT je još jedan preparat (mamac sa atraktantom i insekticidom) koji se, kao i svi drugi preparati koriste prema uputstvu proizvođača.

Naše Društvo sarađuje sa Biotehničkim fakultetom u Podgorici i na osnovu praćenja pojave i razvoja populacije ove štetočine, obavještava maslinare o preporukama ove službe za zaštitu.

Mnogi naši maslinari, poučeni iskustvom iz ranijih godina kada su ostajali bez dobrog ulja zbog napada ove štetočine, zaštitu sprovode već početkom jula, drugo polovinom avgusta, rijetki vrše zaštitu početkom septembra, a niko (bez posebne preporuke službe za zaštitu bilja)nakon tog perioda, što je razumljivo kada se ima u vidu da se žutica, najrasprostranjenija sorta kod nas koristi i kao stona, te se za konzerviranje i tučenje bere ranije, dok je zelena i čvrsta.

Svrdlaš, koji nam je prošle godine naneo ogromne štete u maslinjacima (iskorišteno je manje od 10% ploda) treba uzeti kao ozbiljnog neprijatelja i ramišljati na vrijeme o zaštiti.

Već u junu i julu, svrdlaš napada cvijet i plodove kada su veličine zrna bibera, pa je zaštita od maslininog moljca upravo prilika i za zaštitu od svrdlaša.

CHROMGOR ima dozvolu u Hrvatskoj za zaštitu od ove štetočine i mogao se nabaviti i kod nas.

Maslinari koji se bave ekološkom proizvodnjom, najbolje da konsultuju Savjetodavnu službu u biljnoj proizvodnji (Mileva Marić, savjetnica 069 335 175) ili  Agenciju Monteorgnica 067 606 556

U našim apotekama mogao se naći Spinosad i neki drugi preparati na bazi piretrina za zaštitu od štetočina.

11. Što se korova tiče, ne preporučujemo upotrebu hemijskih sredstava, već redovnu obradu, plitko (najviše desetak cm) samo da se razbije korov i održi aeracija i vlažnost zemljišta.

12. Kada se već formiraju plodovi, dobro bi bilo izvršiti prihranu azotom preko lista (i u julu kada je maslini najpotrebniji ovaj element) ureom, otopljenom u vodi 2-3% (2.3kg na 100 lit.vode) i to u ranim jutarnjim ili kasnim predvečernjim satima.


 

 

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo