OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Jean Louis Barjol u Podgorici


03.03.2014. Jean Louis Barjol u Podgorici

Danas je na Fakultetu za prehrambenu tehnologiju, Univerziteta Donja Gorica u Podgorici, Jean Louis Barjol, izvršni direktor COI (Međunarodni komitet za maslinarstvo) održao predavnje na temu: ''A Global Vision of the Olive Sector from the IOC Perspective''.

Službeni boravak u Albaniji, Jean Louis Barjol iskoristio za posjetu Crnoj Gori.

Pred više od trideset studenata, gospodin Barjol je govorio o izazovima i mogućnostima u maslinarskoj proizvodnji. COI kao savjet ima obavezu i da informiše, edukuje i pruža tehničku podršku članicama za poboljšanje kvaliteta proizvoda i stabilizaciju tržišta.

To što je Crna Gora mali proizvođač, nije manjkavost, već može postati njena prednost.Postoje područja, kao Tunis gdje proizvodnja zavisi isključivo od padavina, ali to samo čini taj proizvod drugačijim od ostalih i može predstavljati dodatu vrijednost.

Kvalitet ulja, po riječima gospodina Barjola, zavisi od kvaliteta sirovine, osobinama, načinu i uslovima u kojima se uzgaja maslina i tehnologije prerade.Da bi ulje bilo Ekstra virgin, ono ne smije imati ni jednu manu, a mora imati gorčinu, pikantnost i voćnost.

Danas se na osnovu mjerenja pojedinih sastojaka, može utvrditi da li je ulje maslinovo ili blend (miješano).

Najvažnije je ustanoviti limite nekih parametara i pridržavati se codeksa (COI). Provjerom kvaliteta može se utvrditu i razlog povećanog sadržaja nekih materija.Na primjer ako u ulju sa nekog područja ima više kampestrola od dozvoljenog (više od 4,5%) dok su drugi parametri zadovoljavajući , treba utvrditi i dokazati da je to prirodno (stara stabla, nedostatak vlage...)

COI implamentira regulativu za sve kategorije ulja dok EU nije uskladila regulativu u svim kategorijama (Obično ulje).

Na kraju izlaganja, gospodin Barjol je poželio uspjeh u radu i studentima i profesorima, naglašavajući da mlade snage treba da se obrazuju i izvan granica svoje zemlje i preuzmu iniscijativu u svojim sredinama.

Jean Louis Barjol, executive director COI (International Olive Comitee)

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo