OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Međunarodna konferencija za klimatske promjene


06.12.2013. Konferencija za klimatske promjene

Treća međunarodna konferencija za klimatske promjene i uticaj na  ekonomski razvoj, životnu sredinu i ljude (CCEDEP), održana na Univerzitetu Donja Gorica, u organizaciji Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbijednost hrane i ekologiju i Alijanse Univerziteta Centralne i Istočne Evrope.

Govorio i prof.dr.Petar Ivanović, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Crne Gore.

Na Unverzitetu Donja Gorica, pred više od pedeset slušalaca i učesnika na konfereciji: predstavnika pomenutih institucija, studenata, novinara i proizvođača, moderator dr.Marija Vugdelić, predstavila je projekt i najvila učesnike.

Razgovaralo se o razlozima i posljedicama evidentnih klimatskih promjena na globalnom nivou i njihov uticaj na život ljudi, ekonomski razvoj i poljoprivredu, kao primarnu privrednu granu.

Prisutnima se najprije obratila dr.Vesna Maraš, dekan Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbijednost hrane i ekologiju.

Konferencija z aklimatske promjene na UDG Konferencija o klimatskim promjenama iuticaju na ekonomiju, poljoprivredu i život ljudi Konferencija za klimatske promjene na UDG 

Prof.dr.Petar Ivanović, minstar u vladi Crne Gore, iznijevši podatke o stanju u poljoprivredi, površinama koje su u eksploataciji, nivou proizvodnje, tržišnoj potražnji za određenim proizvodima i potrebama stanovništva, naglasio je važnost povezanosti institucija i proizvođača u praćenju promjena i njihovog uticaja na poljoprivredu i kao i mnogo puta prije, stavio akcenat na rad, kao jedini put do dobrih rezultata. 

Rastislav Verbenski, stalni predstavnik UN u Crnoj Gori govorio je o poljoprivrednoj proizvodnji kao nužnosti, a ne izboru.

Mr.Ivana Vojinović, gen.direktor Direktorata za životnu sredinu i klimatske promjene, Ministarstvo održivog razvoja i Ewald Spitaler Environmental Engineer.

Panel diskusije vodili su dr.Jadranka Kaluđerović i mr.Drako Konjević Najviše pažnje slušalaca, privukla je priča o zaštićenim područjima, te je i najviše pitanja bilo iz te oblasti. U diskusiju se ulključila i Danijela Stolica, pomoćnica ministra poljoprivrede, odgovorivši napitanje Vesna Đukić o statusu zaštićenih maslinjaka, da zaštita nekog područja,  ne znači apriori, zabranu vršenja svih aktivnosti, već da rješenje za prevazilaženje poslovne barijere, treba tražiti u valorizaciji tog prostora.

U panel diskusiji učestvovao je i dr.Vladan Božović-Zelena ekonomija u Evropi-trenutno stanje. Na kraju, dr.Marija Vugdelić je u završnom obarćanju izrazila zahvalnost auditorijumu za saradnju i konstruktivna pitanja.

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo