OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Mediterranean Diet Forum, Italy


14.15. i 16. novembar Crna Gora na Forumu Mediteranske ishrane u Italiji 

Crna Gora na Forumu Mediteranske ishrane u Italiji

U Imperiji, gradu na sjeverozapadu Italije (Liguria),održan je IV Forum Mediteranske ishrane i Sjednica predstavnika zemalja članica ReCOMed (Mreža mediteranskih gradova ulja) čije je sjedište u ovom gradu.

Nakon dvogodišnjeg mandata, ponovo izabran Enriko Lupi koji je uputio pozdrave Miodragu Kankarašu, gradonačelniku Tivta. Fotografije...

Forum je otvorio aktuelni predsjednik ReCOMed, Enriko Lupi, pozdravivši prisutne i poželevši im dobrodošlicu u svoje i u ime institucija lokalne samouprave, nauke i organizatora. 

U punoj sali Privredne komore Imperije, u prisustvu predstavnika 13 zemalja članica ReCOMed, lokalnih vlasti, medija, eminentnih stručnjaka, profesora i studenatra Poljoprivrednog fakulteta, srednjoškolaca iz Instituta RUFI (Studije za statistiku) i zainteresovanih posjetilaca, g.Lupi je predstavio Program rada Foruma, predstavio učesnike i dao uvodnu riječ o ciljevima ReCOMed i problemima koji u ovom trenutku opterećuju proizvodnju i distribuciju maslinovog ulja, situacija na tržištu Evrope i Amerike.

Mnogo puta pomenut novopečeni izraz Agropiraterija, opasnost je broj jedan za proizvođače i potrošače, prije svega maslinovog ulja ali i ostalih proizvoda ishrane proizvedenih u Meditranu. Falsifikovanje i manipulacija sa porijeklom i kvalitetom zahtjeva brzu i ozbiljnu reakciju. Mreža će preduzeti aktivnosti na zaštiti mediteranskog proizvoda, i predložiće Evropskom parlamentu da donese odluku o izradi i vođenju Registra mediteranskog proizvoda.

Moderator, Giorgio Dell'Orefice, novinar, učesnici Flavia Coccia, šef projekta MedDiet(privredna Komora Italije), Marco Capurro (sektor savjetodavne službe ragiona Liguria), Diana Julia Liobet (Fondacija MedDiet Španija), George Karampatos (Privredna komora Mesina), Dalenda M'Hamdi Makki (pomoćnica direktora Privredne komore,Tunis).

Čuli su se podaci da 14000 restorana sa italijanskom nacinalnom kuhinjom u svijetu, predstavlja ovu zemlju i namjera je da se donese odluka u Parlamentu, po kojo bi svaki italijanski restoran bio snabdijevan proizvodima iz Italije.

U pauzi između dvije tribine, Sjednica ReCOMed (Mreža mediteranskih gradova ulja) u auditoriumu Privredne Komore.

Dnevni red: 1.Izvještaj o radu u protekloj godini:

Gospodin Lupi je upoznao članove sa uspješno sprovedenim aktivnostima na poljiu popularizacije mreže, uvođenju novih članova, usaglašavanju Statuta, planiranim aktivnostima.

Samo su tri države, Hrvatska, Grčka i Portugal, pristupile pripremi Zahtjeva za zaštitu maslinjaka kkao pejzaža kod Unesco.

Crna Gora zaslužuje podršku i Mreža je spremna da učestvuje u projektima.

Pet zemalja nije platilo članarinu za prošlu godinu; tri zemlje nisu platile ni jednu članarinu; Portugal je samo pristupio Mreži, ali nije ni jednom učestvovaoi u radu Foruma niti Skupštine.

Mreže je na konkursu kod COI dobila 5000 € za izradu sajta na kome će biti predstavljen rad Mrećže i svake članice pojedinačno, dok je ostalih 5000 €, mreža platila zaduživši se kod banke, što se ne bi desilo, da su sve države članice uplatile članarine, koja je 500€/god.

U junu mjesecu naredne godine, planira se izrada zahtjeva za već označena sela u Italiji i Grčkoj kod UNESCO 

                 2. Finansijski izvještaj i bilans stanja: Mreža je poslovala pozitivno

                 3. Izbor predsjednika organizacije (nakon dvogodišnjeg mandata): Javnim glasanjem (nije bilo zahtjeva za tajno)jednoglasno je izabran g.Enriko Lupi, privi i aktuelni predsjednik Mreže.

Na narednoj sjednici, priložiće se amandman na tačku Statuta po kojoj se izbor predsjednika i članova Borda direktora bira svake dvije godine.

Popodne, Dieta Mediterranea: Il viaggio verso il futuro (Mediteranska ishrana naša budućnost)

Predstavljene su aktivnosti zajedničkog projekta Italija, Španija, Grčka, Tunis koje obuhvataju širenje maslinarske kulture i mediteranskog načina ishrane među djecom školskog uzrasta,roditeljima, nastavnicima, povezivanje maslinarstva i turizma, izgradnja rasadnika za proizvodnju domaćih sorti masline zajedničkog za četiri zemlje:Tunis, Alžir, Maroko i Egipat.

Srednjoškolci su predstavili vrijednosti svoje regije kao mogućnostoi za razvoj malih i srednjih preduzeća (poljoprivredna gazdinstva) dok su studenti Univerziteta izradili statistički pregled potreba, proizvodnje i navika u ishrani stanovništva.

Predstavnik Ministarstva pljoprivrede za sektor podrške (region Liguria) iznio je planove i predstavio aktivnosti u projektu razvoja poljoprivrede i maslinarstva kao i vezu sa ostalim vidovima poljoprivredne proizvodnje.

Otvoren je Sajam maslinarstva OliOliva, na kome su, u posebnom dijelu predstaviljene nacionalne kuhinje Italije i Grčke. Kuvari su na licu mjesta spremali jela nacionalne kuhinje za degustaciju.

Više od dvije stotine izlagača, kojima su Opština Imperija i Privredna komora uz donacije privrednih subjekata omogućili izlažu i prodaju domaće proizvode, tri dana su imali pune ruke posla. Najviše se tražio sir, maslinovo ulje i riblji proizvodi, a izlagači su, uprkos cjelodnevnom stajanju napolju, tek kasno uveče zatvarali svoje štandove.

Večera, koja je za zaposlene ljude glavni obrok, uglavnom se odvija u krugu porodice ili u restoranima, koji su uvijek puni gostiju (znači da su cijene svima pristupačne), služi se kao ,,sette piatti'' (seven dishes) ili sedam jela. Svakom gostu služi se posebno, svako jelo u drugom tanjiru, u količini dovoljnoj da se proba i ostavi mjesta za sva naredna jela. Sve to sjajno aranžirano uz vodu ili domaće vino. Sokovi, koka-kola i aperitiv se ne služe.

Na kraju obroka, dezert italijanskog porijekla i još malo neobaveznog razgovora.

Drugi dan, Foruma tema: Mediteranska ishrana, naša budućnost (Il futuro nella nostra dieta) u organizaciji Opštine Imperia (Comune di Imperia) Privredna komora Imperije (Camera di commercio Imperia); Nac.udruženje Gradovi maslinovog ulja (Citta dell' Olio); UNESCO; Ministarstvo poljorivrede (Ministero delle politiche agricole...); Privredna komora Italije Unioncamere (Camera di commercio Italia); Fondazione Carige Liguria; 

Zaključak sa trodnevnog Foruma mogao bi se predstavti u nekoliko rečenica:

1-Raditi na širenju maslinarske kulture i valorizaciji maslinarske proizvodnje.

2-Zaštiti mediteranski proizvod od ''agropiraterije'' i brendirati proizvode sa područja Mediterana.

3-Sačuvati selo kao nosioca svih obilježja Mediterana, a prvenstveno maslinarskog pejzaža i proizvodnje, uzdići na nivo kulkturno-ekonomske kategorije 

4-Podnijeti kod UNESCO zahtjev za zaštitu maslinjaka kao pejzaža i tradicije Mediterana (svaka zemlja članica podnosi zahtjev Mreži, a UNESCO daje zajednički sertifikat).

5-Uložiti sredstva u osposobljavanje kadra (naročito mlađe populacije)

6- Povezati i uključiti sve relevantne strukture kako unutar zemlje, tako i na međunarodnom nivou u projektovanje budućnosti Mediterana kao regiona od posebnog značaja za svjetsku baštinu i mediteranske ishrane kao najzdravije, i očuvanje tradicije u pogledu načina života, ishrane, običaja, kulture...

Komentar autora:

Što je to potrebno da se desi, što bi pokrenulo naše institucije da preduzmu konkretne mjere za podsticanje domaće, primarne proizvodnje i zaštitu proizvođača, sopstvenih vrijednosti i tradicije.Nasljeđe koje su naši preci toliko cijenili i ostavili nam na brigu i staranje, ostavljamo na milost i nemilost tuđoj volji. Što će se desiti sa maslinama, tim Nacionalnim blagom sa istorijom za kojom toliko žude neevropske zemlje, posebno Amerika. U prvoj polovini IXX vijeka, Crna Gora je imala  ukupno 1 milion stabala masline i proizvodila od 4000-8000 tona maslinovog ulja. 

Ako je tačno da je ''Rad je stvorio čovjeka'' - mi nismo bili u toj radnoj grupi.

Obilježja zemalja učesnica Aktuelni predsjednik, Enriko Lupi Crna Gora na Forumu u Italiji

Antonio Balenzano i Đulija Podesta Slovenija i Albanija Gradonačelnik

Predsjednik Privredne Komore Međunarodni Panel tim Predstavnik Turske (desno) sa prevodiocem

Sjednica ReCOMed Sjednica ReCOMed, izbor predsjednika Profesor Mattiacci: Marketing

Tunis Profesor Petrillo, predstavnik u UNESCO Studenti

Naziha Khamoun (Tunis) i Vesna Đukić (Crna Gora) Grčka, Italija, Crna Gora Otvaranje sajma OliOliva

Ulje u raznim pakovanjima Gospođa Volante, pored proizvoda svoje familije Ulje

Jedan od proizvođača Od drveta masline Maslinari

Suveniri od drveta masline Toliko vrsta sira Evo i sira

Karolinini kolačići Izlagači za štandovima do kasno u noć Torta od sira

Proizvodi od ribe u salamuri  Pašteta od raznih vrsta ribe Nema lje'še tice od prasice

Sajam OliOliva Tunis, Maroko, Palestina... Restoran ''Cacciatore''- Pasta buonissima

Imperija u predvečerje Imperija  Krovovi Imperije                          

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo