Medulin u Pelinovu

07.11.2013.


Maslinari iz Medulina sa gradonačelnikom, umlinu u PelinovuGrupa od trideset maslinara iz Istre, na putu kroz Crnu Goru, posjetila i kameni mlin u selu Pelinovo. Predstavnici Maslinarsko uljarske zadruge Pelinovo, dočekali su maslinare iz Medulina (Pula) i njihovog gradonačelnika, Gorana Buića, u renoviranom objektu.

Istrani su izrazili želju da se upoznaju sa radom tradicionalnog, kamenog mlina, a Pelinjani su, sa zadovoljstvom dočekali istarske maslinare.

Na putu za Albaniju i Makedoniju, Istrani su obišli Bokokotorski zaliv i izrazili su želju da se upoznaju sa radom starog, kamenog mlina.Po preporuci gospodina Lazara Ćatovića, posjetili su kameni mlin u Pelinovu, renoviran 2012. sredstvima EU fondova i uz pomoć Opštine Kotor.

Nakon posjete opštini Tivat i prijema kod gradonačelnika Miodraga Kankaraša i razgledanja zaliva brodom, iz Kotora su nastavili put ka Ulcinju i posjetili stari kameni mlin u Pelinovu, koji je u funkciji od 1878, a kao Zadruga uljara i maslinara, sa obnovljenim mašinama, od 1956.godine (o čemu smo pisali u rubrici ,,Otvoren renovirani mlin u Pelinovu'').

Pješačeći kroz selo, gosti iz Istre imali su priliku da razmijene ,,po koju'' sa seljanima. Dobrodošlicu u mlinu,poželio im je Gojko Zec, jedan od najstarijih zadrugara ispričavši zanimljiv istorijat mlina. Novak Đukić, dipl.ing poljoprivrede, upoznao je prisutne sa specifičnostima domaćih sorti, načinom uzgoja, primjenom agrotehnike i zaštite i obimu proizvodnje.

Gradonačelnik Medulina (u sredini) u mlinu u Pelinovu  Maslinari iz Medulina u Pelinovu  

Pažljivi slušaoci  Gojko Zec, najstariji zadrugar u mlinu u Pelinovu

Medulin uPelinovu   Maslinari iz Medulina (Pula) u mlinu u Pelinovu

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo