OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

RTV Budva- emisija o maslinarstvu


15.08.2013. Prof.dr.Snježana Hrnčić, entomolog

U jutarnjem programu RTV Budva, u terminu od 9.00, emitovana je emisija o maslinarstvu. Tema emisije ''Zaštita masline od maslinine muve'', gosti:prof.dr.Snježana Hrnčić, entomolog na Biotehničkom fakultetu u Podgorici i Vesna Đukić, izvršni direktor MDBoka.

RTV Budva i MDBoka, budući partneri u projektima prekogranične saradnje...

U polučasovnoj emisiji posvećenoj maslinarstvu, V.Đukić je ukratko iznijela podatke o stanju u maslinjacima u Boki, sprovedenoj zaštiti i planiranim aktivnostima Društva.Kao saradnik BTF, Društvo je angažovano na terenu, prilikom postavljanja klopki i evidentiranja pojave ove štetočine, kao i u redovnom obavještavanju članova i čitave javnosti o preporukama za zaštitu.

Prof.dr.Snježana Hrnčić, predstavila Program praćenja pojave i razvoja populacije maslinine muve na teritoriji čitave Crne Gore, sa posebnim osvrtom na stanje i preporuke u Boki.

Ona je naglasila važnost blagovremenog djelovanja i poštovanja preporuka kako u izboru sredstava za zaštitu, tako i u pogledu poštovanja uputstava za upotrebu istih.

,,Ukoliko se na vrijeme izvrši zaštita preporučenim sredstvima, poštujući propisane koncentracije i karencu, neće doći do neželjenih posljedica po kvalitet ploda'', kazala je profesor Hrnčić. Primjena Ekotrap vrećica, koje su u isto vrijeme i mamac i ekološki prihvatljiv insekticid i za organsku proizvodnju, može dati rezultate u slučaju blažeg napada maslinine muve. Ima godina kada je napad ove štetočine tako jak, da je neophodna primjena i hemijskih i bioloških sredstava zaštite.

Po važećem Zakonu o maslinarstvu, svaki maslinar dužan je da poštuje preporuke Centra za zaštitu bilja i izvrši zaštitu svojih maslina. Kao ekološka država, Crna Gora više ne primjenjuje opšti sistem zaštite (iz aviona, i mehanizacijom na cjelokupnoj površini) i zbog situacije na terenu (zapušteni maslinjaci zarasli u šumu, nepristupačni, usitnjeni i razuđeni posjedi) što ovakav vid zaštite čini ekonomski neisplativim.

Po istom Zakonu, 50% troškova zaštite snosi maslinar, 30% Ministarstvo poljoprivrede i 20% Opština.

Ove godine, zbog veoma malih količina plodova koji se zadržao, ali i zbog jakog napada rinhitesa (surlaš) koji je desetkovao rod u Boki, ove mjere nemaju ekonomsku isplativost, a posebno ne primjena veoma skupih Ekotrap vrećica.Po svemu sudeći, prema našim saznanjima i podacima sa terena, ove godine ćemo imati malo posla u mlinovima.

Situaciju bi trebalo iskoristiti za edukaciju maslinara i planiranje zaštite za narednu godinu, kako ne bismo zavisili isključivo od vremenskih prilika i ,,neočekivanog'' napada štetočina.

RTV Budva iskazuje veliko interesovanje i podršku ne samo našem Udruženju, već i maslinarstvu uopšte, izvještavajući i redovno prateći događaje u ovojh oblasti.

Vesna Đukić

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo