Maslinina muva (Bactrocera oleae)


16.07.2013.


Postavljanje Mc.Phail-ovih klopki i žutih ploča na LušticiPočetkom jula mjeseca, na teritoriji Boke postavljene su klopke (Mc.Phail) i žute ploče, za evidentiranje i praćenje pojave i razvoja populacije maslinine muve (Bactrocera oleae).

Prof.dr. Snježana Hrnčić i Milorad Raičević sa Biotehničkog fakulteta, postavili su vodene klopke i žute,ljepljive ploče, duž cijelog crnogorskog primorja, a u Boki (u saradnji sa MD Boka) u Lastvi Grbaljskoj,Pelinovu, Kavču, Luštici, Gradiošnici, Kamenarima. Uprkos raskošnom cvjetanju, ostalo je malo ploda, te će ova godina, prema našoj procjeni, biti...


   Prof.dr.Snježana Hrnčić Sušenje plodova i tragovi uboda rinhitesa Maslinin svrdlaš (Rhynchites cribripennis)

     Prof.dr.Snježana Hrnčić            Plod sa ubodima         Svrdlaš ulovljen na žutoj ploči     

  Iako je sredinom maja, maslina raskošno cvjetala, oplodnju su omele dugotrajne obilne padavine, niske temperature i olujni vjetrovi, praćeni jakim gradom. Više od dvadeset dana nepovoljnih vremenskih prilika, uticalo je na loš ishod ovogodišnjeg cvjetanja.

 Samo su one sorte,koje kasnije cvjetaju, uspjele odoljeti ovom faktoru te nakon uspješnog oprašivanja, iznijeti dobar rod. Međutim, nakon hladnih i olujnih dana, uslijedio je nagli skok temperature (do 39C) i jaki, suvi vjetrovi sjevernog i sjeveroistočnog smjera, ponekad orkanske jačine, što je samo dodatno ,,pomoglo'' stablima, iscrpljenim prošlogodišnjim obilnim rodom, da odbace jedan dio ploda kao ,,višak'' koji ne modu održati.

Posljednjih godina, izržena pojava maslininog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) čini velike štete u maslinjacima, ostavljajući veći broj uboda, okruglog, širokog oblika, na plodovima veličine od 5-10mm.

Ubadajući nanajsočnijim djelovima plodova, ova štetočina polaže jaja u plod, nakon čega se larva hrani sadržajem još neotvrdnute koštice. Pošto pojede sjemenku, napušta plod koji se suši i otpada.

Kako za sada nema mamaca kojima bi se lovile odrasle jedinke prije nego što zaraze plod, to bi zaštitu trebalo izvoditi redovnim prskanjem krošnje (ako se otresanjem grana, uoči veći broj jedinki):

1. odmah nakon zametanja plodova

2. kada su plodovi veličine zrna šibice (najviše veličine graška)

3. u fenofazi okoštavanja koštice

Preporučena zaštita preparatima na bazi prirodnih supstanci:spinosad, averkmetin, rotenon, a mogu se koristiti i preparati za suzbijanje muve i maslininog moljca (Prays oleae): piretrin, rotenon...

Posebnu pažnju obratiti na period od zametanja ploda, do fenofaze otvrdnjavanja koštice, te zaštitu provesti u dva navrata, ako se otresanjem grana, utvrdi veći broj jedinki.

Rezultati prvih pregleda pokazuju da za sada nema naročite opasnosti od maslinine muve, ali da je, na žalost, Rhynchtes napravio veliku štetu. Na žutim pločama mogu se uočiti odrasle jedinke, a na plodovima, veliki broj uboda.

Svake srijede, obilazićemo pomenute lokacije u Boki i obavještavati maslinare o stanjuna terenu, kao i preporukama za zaštitu.

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo