OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Sajam masline i vina u BijelojRezidba starih maslina, mr.Stanislav Štambuk   Uređen maslinjak Blaga Ilića  Uređen maslinjak Blaga Ilića  Božo Donković   Degustacija ulja   Danica Pima  Sajam masline i vina u Bijeloj  Sajam masline i vina u Bijeloj 2013 Predavanje na temu maslinarstva u Bijeloj

Sajam masline i vina u Bijeloj 9. i 10. februar 2013.

Na petoj po redu, tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji Maslinarskog društva ''Boka'', ni već tradicionalno loše vrijeme nije uspjelo da pokvari atmosferu, za koju većina izlagača i veliki broj anketiranih posjetilaca smatra da je bila najbolja do sada.

Dva dana sajma, koji su najavili i odlično pratili mediji: RTCG, TV Herceg Novi, Radio stanice H.Novi, Jadran, Tivat, Kotor, Budva i Dux radio, posjetilo je više od 2000 posjetilaca i uživalo u proizvodima izlagača iz svih krajeva Crne gore.

49 izlagača prvog i još petoro drugog dana Sajma izložili su svoje proizvode, koji su po sadržaju i mjestu proizvodnje odgovarali opisu iz Pravlnika za izlagače (ranije dostavljenomsvakom izlagaču uz poziv i Program manifestacije) ispunili su očekivanjaiorganizatora i posjetilaca.

Maslinovo ulje i proizvodi od masline (konzervirana maslina, kozmetika, sapuni, suveniri i umjetnički predmeti...) i vino kao glavni proizvodi, a pršut i sir kao prateći sdražaj i med kao hrana i lijek, mogli su se degustirati i kupiti.

Kao dio edukativnog sadržaja, posjetiocima su se predstavili gosti iz Hrvatske, Zoran Krželj, direktor Slobodne Dalmacije, Meri Šilović, glavna urednica lista Maslina, Dijana Rajčić, direktorica marketinga i mr.Stanko Štambuk, stručni saradnik. Prezentaciji lista Maslina i predavanju mr.Štambuka, prisustvovao je veliki broj maslinara i posjetilaca sajma.

Nakon predavanja, prisutnima se obratio i gradonačelnik Herceg Novog, Dejan Mandić. On je pozdravio maslinare i goste iz Hrvatske, pohvalio rad našeg udruženja i obećao podršku za razvoj maslinarstva.

Rezidba na terenu koju je vodio mr.Štambuk, održana je na imanjima Deana i Stanka Zlokovića i Sretena ilića u Kamenarima. Posebnu pažnju i komplimente za svoj rad na održavanju masalinjaka, dobio je Sretenov sin Blago, dok je domaćica, gospođa Saveta, obradovala prisutne, divnim priganicama, suvim smokvama i domaćom rakijom.

Kasno popodne, prvog dana sajma, održan je okrugli sto: Kako poboljšati sadržaj i uslove izlaganja, na kome su učestvovali izlagači, zainteresovani posjetioci,predstavnici Organizacionog odbora i Opštine H.Novi, predsjednik M.Z.Bijela i predsjednik Maslinarskog društva ''Boka'', Obrad Mandić, koji je i vodio diskusiju.

Bilo je dosta primjedbi i predloga učesnika u diskusiji, uglavnom na račun loših uslova za izlaganje: malog i neodgovarajućeg prostora, nemogućnost zagrevanja, slabe reklame, loše infrastrukture...

U diskusiji su učestvovali izlagači:prof.dr.Bato Mirjačić iz Podgorice, Pero Seratlić iz H.Novog, J.Filipović iz H.Novog, Božo Šaltić iz Bara, Nikola Šestović iz Podgorice, Lidija Martinović iz Cetinja, Savo Morović iz H.Novog, prof.dr.Ranko Popović iz Bara i drugi. Zaključci sa ovog skupa, biće upućeni M.Z.Bijela, Herceg Festu i Opštini H.Novi sa  zahtjevom zaznačajniju podršku.

Zbog veoma loših vremenskih uslova, predviđena predavanja naših stručnjaka iz oblasti zaštite, đubrenja i navodnjavanja masline,otkazana su, pa je prodajna izložba bila jedini sadržaj drugog dana sajma.

Prvi put ove godine, posjetioci su mogli da ,,ocjenjuju'' maslinovo ulje izloženo na sajmu. Radi pojednostavljenja procedure, posjetioci su dva dana probali deset šifrovanih uzoraka ulja i upisujući x u kolonu loše, dobro ili odlično, ocijenili, po svome ukusu kvalitet. Istovremeno, dio panel tima iz Boke, ocijenio je iste uzorke. Poređenje rezultata, pokazalo je da je ukus potrošača podignut na značajno viši nivo, tojest da se na njega može uticati što je dijelom i zasluga našeg društva, koje ulaže veliki trud u edukaciju i proizvođača i potrošača o značaju kvaliteta maslinovog ulja za zdravlje.

Ukus potrošača sigurno će uticati na podizanje kvaliteta proizvodnje, ali ne očekujemo da će uticati i na smanjenje cijene ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Troškovi proizvodnje u našoj zemlji još uvijek su previsoki a proizvodnja još mala da bi mogla biti isplativa za proizvođača, a cijena prihvatljiva za potrošača.

Poseban doživljaj na sajmu, posjetiocima su priredili članovi pjevačke grupe iz Mrčajevaca, koji su pjesmom, nastupom i proizvodima iz svog kraja kojima su počastili prisutne, uljepšali ovaj događaj.

Osim njih, kulturno zabavni program svojim učešćem obogatila su djeca iz H.Novog, Bijele, Baošića, plesne grupe, recitatori i drugi.

Maslinarsko društvo ,,Boka''  ove godine je poklonilo trideset sadnica masline M.Z.Bijela. Najljepšu maslinu, koja je simbolično zasađena u Parku masline, donirao je rasadnik Mondo Verde iz Radanovića.

Štefica Seratlić je obezbijedila, bez nadoknade, prenoćište za petnaest izlagača iz udaljenih opština.

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo