OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Berba masline - selo Klinci


 

Berba masline u Boki i zvanično otpočela u selu Klinci.Manifestaciju otvorio predsjednik Društva, Obrad Mandić. Obraćajući se prisutnima, pomenuo je rezultate rada udruženja na promociji maslinarstva i proizvodnje zdrave hrane. Obnovu starih maslina i sadnju novih plantaža, označio je kao očuvanje tradicije i napredak, istovremeno.Iznio je konkretne predloge za unapređenje i proširenje proizvodnje i podsjetio na ulogu države i lokalne uprave kao inicijatora i glavnih nosilaca razvoja ove grane...

Na maslinjaku Bogdana Kaluđerovića, koji je odlukom Upravnog odbora izabran za domaćina pete po redu, manifestacije Berba masline u Boki,prikazane su mašine i oprema za berbu (kompresor, pneumatski češljevi, tresači, mreže...) kao i osnovne radnje u pripremi maslinjaka za berbu (kosidba, čišćenje, malčiranje...)

Maslinari, njihovi gosti domaći i strani turisti kao i zaljubljenici u prirodu i maslinu, imali su priliku da se oprobaju u berbi ali i da posjete druge maslinjake i mlin porodice Moric u kome je i prerađena ubrana maslina.

Nakon ručka(pašta sa maslinama i maslinovim uljem) koji je pripremljen i poslužen među maslinama, posjetioci su pošli u selo Klince, u obilazak obnovljene ambijentalne cjeline (stare kamene kuće, crkva i mlin) porodice Kaluđerović. 

U prelijepom ambijentu stare konobe u kojoj ključno mjesto zauzima kameni mlin, održano je izuzetno predavanje naših stručnjaka iz oblasti maslinarstva (dr.Biljana Lazović, mag.Mira Adakalić, dipl.ing.Mileva Marić) na temu berba, prerada i kvalitet maslinovog ulja; neophodne agrotehničke mjere nakon berbe; zaštita maslinjaka u periodu mirovanja.

Izuzetnim predavanjem: Planiranje zasada i sadnja masline i svojom duhovitošću, prof.dr.Ranko Popović je uspio da zadrži pažnju slušalaca i nakon dva sata izlaganja svojih koleginica i na kraju predložio zajednički odlazak u Ljubinje, na mladi maslinjak od 5000 stabala, kao primjer dobre prakse.

Zahvalivši se prisutim slušaocima i predavačima i domaćinu manifestacije, V.Đ. je izrazila želju da predlog profesora Popovića bude uskoro realizovan.

Zahvalnost za uspješno organizovanu manifestaciju dugujemo i našim vrijednim maslinarkama( Štefica Seratlić, Ljubica Radanović,Dobrila Novaković, Slobodanka Đukić, Danica Pima, Julka Gardašević...) za divno posluženje i pomoć u organizaciji, Đorđiju Ivetiću za obezbjeđenje hrane i pića, firmama Megapromet Budva i Helada Kotor, za donaciju u hrani i piću, Bigova Bay za troškove prevoza đaka kotorske gimnazije, profesorici Fikreti Adrović za trud koji je uložila u informisanje i okupljanje đaka i profesora zainteresovanih za učešće u berbi.

Posebnu zahvalnost dugujemo predstavnicima medija (lokalne radio stanice Tivat, Kotor,H.Novi, Budva,Dux radio, Radio Jadran... redakcije dnevnih novina Dan, Vijesti... lokalne i državne TV stanice...) koji redovno prate i promovišu sve naše aktivnosti, bez kojih bi naš trud i rezultati rada sigurno bili mnogo manje zapaženi. 

Do sljedećeg susreta, srdačan pozdrav.

Naknadno, u troškovima za organizovanje manifestacije učestvovale su i Opština Herceg Novi i Opština Tivat.

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo