IPARD II - V Poziv - Mjera 3


06.02.2023.

U Privrdenoj komori Crne Gore, održana je radionica posvijećena informisanju potencijalnih korisnika IPARD II podrške, o procedurama za prijavu na upravo otvoren javni poziv za investiranje u fizički kapital, koji će trajati do 06.03.2023.
Privredna komora u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovala je radionicu povodom objave petog IPARD javnog poziva za Mjeru 3: Investicije u fizički kapital za preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva.
U prisustvu velikog broja proizvođača, predstavnici Agencije za plaćanje i Agencije za ruralni razvoj, kao i Ministarstva poljoprivrede predstavili su programsku Mjeru 3.
"Prihvatljivi troškovi kroz Mjeru 3 kreću se od 40.000-1.500.000 eura. Ova mjera namjenjena je podršci u prerađivačke kapacitete i ima za cilj unaprjeđenje subjekata u poslovanju hranom, kako bi isti ispunili EU standarde u pogledu bezbjednosti hrane i imali mogućnost nesmetanog stavljanja proizvoda na tržište.
Kroz ovaj javni poziv neće se podržavati investicije u izgradnju i rekonstrukciju već isključivo:
- nabavka specijalizovane opreme, mašina i uređaja za preradu
- nabavka specijalizovanih vozila,
- nabavka opreme za tretman otpada,
- nabavka opreme za zaštitu životne sredine,
- nabavka opreme za obnovljive izvore energije
Korisnici Mjere 3 mogu biti privredna društva upisana u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS), uključujući i kooperative, a radionica je koncipirana tako da pruži pojašnjenje kriterijuma koji moraju biti ispuniti radi apliciranja za objavljeni javni poziv.

Na "nepolitičke" primjedbe par preduzetnika koji su već koristili podršku iz ovih fondova, da je poziv posljedica političke odluke i pitanje zašto se poziv objavljuje tek sada i u ovako kratkom vremenu, predstavnici Agencije za plaćanje i Ministarstva poljoprivrede, odgovorili su:

"Nakon ozbiljne diskusije o ovom pitanju u Ministarstvu poljoprivrede" kako je, detaljno, objasnio gospodin Vladislav Bojović, direktor Agencije za plaćanje, "odlučeno je da se, ipak, objavi poziv i pruži mogućnost makar i malom broju proizvođača da investiraju u planirane proizvodne objekte i obezbijede bespovratna sredstva za ulaganje u gore pomenutu opremu".
Opšti troškovi, u koje spadaju i troškovi angažovanja stručnjaka za pripremu dokumentacije (Biznis plan...) 
Agencija poziva potencijalne aplikante, kao što je to i do sada radila, na konsultacije sa aplikantima i konsultantima koje ovi angažuju za izradu dokumenata (opšti troškovi koji ulaze u prihvatljive troškove), prije apliciranja, na dogovor i savjetovanje.
- Mi ne možemo nikome pisati projekte - rekao je gospodin Bojović - ali svakako, možemo savjetovati i usmjeriti aplikante ka donošenju konačne odluke o investiciji, kao i o procedurama koje moraju biti ispoštovane, bez izuzetka". On je takođe, apelovao na sve zainteresovane, da na vrijeme i u potpunosti, dostave svu traženu, validnu dokumentaciju, kako nse ne bi gubilo dragocjeno vrijeme.
Nacionalna zakonska regulativa i nedovoljna tehnička podrška države usporavaju i dodatno opterećuju donošenje brzih odluka i pojednostavljenje procedura za građane Crne Gore.
Naročita pažnja posvećuje se zaštiti životne sredine i takvi projekti imaju najviše izgleda da budu podržani.

Primjedba autora (koja ne mora predstavljati zvanični stav organizacije):
Inicijativa je, u svakom slučaju, pozitivna i mnogo bi bolje bilo da je više korisnika koji u ovom trenutku mogu odgovoriti pozivu. Ovo se, naročito, odnosi na privrednike/proizvođače iz Boke Kotorske koji su, po pravilu, najmanje zastupljeni, da ne kažem najmanje zainteresovani, za ovaj izvor podrške.
Uslove za konkurisanje koji su, po mišljenju većine, strogi i ponekad teško prihvatljivi za mala i srednja preduzeća, takve kakvi jesu, komplikovani i zahtjevni, ipak je postavio donator. 

Onaj ko "daje" novac, postavlja i uslove pod kojima će taj novac biti utrošen!web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo