Negdje rodilo, negdje - nije, a kvalitet ulja izuzetan


02.11.2022.


Neki mlinovi neće ni otvarali. Rod u Boki, prema našim saznanjima, što se količine tiče, ove godine je ispod prosjeka. Mali je broj maslinara kao što su Ivan Ilić, Đorđije Ivetić, Željko Živojinov, Zoran Miković, koji se mogu pohvaliti dobrim rodom. Većina nije zadovoljna, jer prinos nije opravdao očekivanja. Ali zato...

Kada je riječ o kvalitetu ulja, dobijenom preradom ubrane masline, koja je ove godine, zbog suše i ekstremno visokih temperatura pošteđena napada maslinine muve i maslininog svrdlaša, možemo biti prezadovoljni. Prema izvještajima profesorke Hrnčić, osobe za monitoring razvoja štetočine, uglavnom nije bilo značajnije zaraze. Plodovi su ostali zdravi.

20221009_112630.jpg  

 1667749402069.jpg

Sve je mirisalo na zelenu travu, svježe voće i tek ubranu maslinu. Ulje, tprirodni sok od masline, svježe i  mirisno, posjeduje sve osobine koje određuju kategoriju ekstra djevičansko. Iako u malim količinama, ispunilo je očekivanja maslinara, koji u sve većem broju, daju prednost svježem ukusu i mirisu, nad onim tradicionalni, domaćim). 

Članovi Društva, koji su odavno shvatili prednost berbe masline u odnosu na sakupljanje plodova sa zemlje i prerađene u najkraćem roku, zadovoljni su kvalitetom ali ne i količinom dobijenog ulja.
Najbolje se "plaćala" maslina sa Luštice i iz Paštrovića, što je uobičajeno, jer iz godine u godinu, ovi maslinari drže rekord u količinam dobijenog ulja, u odnosu sa onim, dobijenim sa drugih područja, u isto vrijeme od iste količine ploda. Randman se kretao od 11% u drugoj polovini oktobra do 15 - 18% početkom novembra mjeseca.
Maslina sa područja Zabrđa, na Luštici, nedavno se platila, više od 20%.
Pretpostavka je da, za neočekivano slab rod, dio krivice pada i na vremenske prilike koje nisu odgovarale svim sortama masline koje se uzgajaju u Boki ali i od osobina sorte i vremena dozrijevanja. Tako na primjer, masline u Gornjem Grblju na nadmorskim visinama iznad 200m, dozrijevaju najmanje petnaest dana kasnije od ovih sa pomenutih lokacija. Zbog jake suše koja traje do ovih dana, smežurani plodovi, usporeni u napredovanju, ostali su zdravi. Suša i visoke temperature, uticali su na smanjenje razvoja populacije maslinine muve i zaraze izazvane ubodima i polaganjem jaja.
Naravno, važnu ali ne i presudnu ulogu u ovakvoj situaciji imaju rad i ulaganja u održavanje maslina. I pored sve masovnije primjene redovnih agrotehničkih i pomotehničkih mjera, veliki broj maslinara nije zadovoljan rezultatom. 

V.Đ.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo