Projekat "Smartest Food&Farmed" nominovan za sredstva EU fondova


28.10.2022.

Projekat "Smartest Food&Farmed" Interreg Euro-MED02, u kome će Maslinarsko društvo Boka biti jedan od 11 partnera, pored još pet zemalja Mediterana i Belgije, predat je prije isteka roka za apliciranje, zahvaljujući izuzetnom zalaganju partnera iz Italije i vodećeg partnera, Grčka (Region of Thessaly).
U toku je potpisivanje partnerskih deklaracija. Opština Tivat i NVO Eco Delfin, podržali su projektnu ideju kao pridruženi partneri u svojstvu savjetnika.

Maslinarsko društvo Boka je, po preporuci gospođice Borke Lješković (National Contact Point), dobilo jedinstvenu priliku da sarađuje sa predstavnicima 5 zemalja Mediterana na projektu koji će doprinijeti jačanju i modernizaciji poljoprivredne proizvodnje kao najznačajnije privredne grane u regiji Mediterana. Proizvodnja zdrave hrane uz primjenu pametnih tehnologija i digitalne tehnike, smanjenje upotrebe pesticida i hemijskih sredstava u poljoprivredi, zaštita životne sredine, predstavljaju zajednički interes svih zemalja partnera u projektu.
1. Region of Thessaly (LP-GR)
2. Athena Research Center (GR) RESEARCH Industrial Systems Institute
3. EGTC Efxini Poli (GR)
4. CUEIM (IT)
5. Svi.med (IT)
6. ENEA (IT)
7. Living Prospects (Belgium) COMMUNICATION AND NETWORKING
8. Critt (FR)
9. University of Granada (ES)
10. San Sebastian SCA Association of farmers in Southern Spain (ES)
11. Olive oil Association of Boka (Montenegro)

Velika nam je čast i zadovoljstvo, da budemo dio projekta koji će,  promovisati Digitalne mogućnosti za inovativnu poljoprivrednu proizvodnju (Digital Solutions for Innovative Farming – DigInnovFarming) kako bi se poboljšao kvalitet proizvodnje, obezbijedila održivost, i omasovila upotreba inovativne (pametne) tehnologije na farmama. Poljoprivreda ima centralnu ulogu u Mediteranu, a sve osjetljiviji uzgoj usjeva u čitavoj regiji Mediterana pod uticajem klimatskih promjena kojima, tradicionalni način proizvodnje ne može adekvatno odgovoriti, nedostatak digitalne transformacije u pojedinim regijama, nedostatak inovativne kulture u preduzetništvu i nerazvijeni kapaciteti, nedostaci su čijem bi otklanjanju ovaj projekat mogao doprinijeti, ako bude prošao čemu se, svi zajedno, nadamo.

V.Đ.


web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina Kotor



Interreg Logo