OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Maslinina muva, obavještenje 4


14.08.2021.

Na osnovu izvještaja prof.dr Snježane Hrnčić, nadležne za praćenje pojave i razvoja populacije maslinine muve u kome je potvrđen povećan broj ulovljenih jedinki u vodenim klopkama (u Pelinovu, Gornji Grbalj, jedna jedinka muškog pola), kao i procenat zaraženih plodova (mrtve larve) na svim praćenim lokalitetima, Fitosanitarna uprava preporučuje tretiranje hemijskim preparatom Imidan 50 WG ili Success bait.

Maslinina muva, izvještaj 4
 

Izvod iz izvještaja - Na svim lokalitetima zabilježene su i mrtve larve prvog stupnja. Brojnost muve u McPhail posudama je viša u odnosu na prethodni pregled dok na žutim pločama gotovo da nije bilo hvatanja muve. Infestacija je zabilježena na svim lokalitetima osim lolaiteta Valdanos I, a najveća 20 %, zabilježena je na loklaitetu Valdanos III. Mrtve larve prvog stupnja su najvjerovatnije posljedica visokih temperatura.

S obzirom da je broj muva povećan kao i prisustvo infestacuje, gotovo na svim lokalitetima, maslinarima, posebno gdje se radi o velikim komleksima maslinjaka, preporučuje se da urade hemijski tretman preparatom na bazi fosmeta (Imidan 50 WG) ili na bazi spinosada (preparat Success bait). Maslinari moraju voditi računa o maksimalno dozvoljenom broju tretiranja primijenjenih insekticida u toku jedne vegetacije.

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo