OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

"Dani pamidore, masline i meda u Grblju" - iz drugog ugla


02.08.2021.

Pamidora 1450 gr. proizvod Božidara Donkovića  IMG_20210731_203344.jpg

Juče i prekjuče, u Grblju je organizovan događaj posvijećen pamidori, maslini i medu. Učestvovalo je 37 izlagača (32 iz Boke Kotorske i 5 iz drugih dijelova crnogorskog primorja).
Posjećenost je bila iznad očekivanja, ponuda proizvoda na nivou, narod je degustirao proizvode i veselio se, a zabavni program...

Koliko je to bilo moguće, vodilo se računa o poštovanju distance, održan je razmak između izlagača i svi su imali maske, iako je pri onako visokoj temperaturi, bilo gotovo neizdrživo, disati i komunicirati sa maskom na licu.
Što se organizacije izlagačkog dijela manifestacije tiče, za koji su bili zaduženi Maslinarsko društvo Boka i Društvo pčelara Grbalj, očekivanja su ispunjena, uprkos nenajavljenim otkazivanjima nekih lokalnih izlagača, u zadnji čas.
Od 39 prijavljenih, zbog iznenadnih problema sa korona virusom otkazalo je dvoje izlagača, dok ostali nisu obavijestili organizatore o otkazivanju dolaska, što smatramo znakom neprofesionalnog odnosa prema svima.
Međutim, izlagači, koji su učestvovali na dvodnevnom "sajmu", opravdali su očekivanja i kao i uvijek, svoje štandove učinili primamljivim za oko posjetilaca.
Veoma zapaženi su bili štandovi: Božidara Donkovića, čije su pamidore i balancani izazivali buru oduševljenja; Dragice Mirjačić čiji štand uvijek izgleda kao mala prodavnica čuda; Ljubo (najveći proizvođač pamidora u Grblju) i Rajko Krstičević pčelar, dobar primjer familijarnog rada; proizvođači vina, Vinarija Krstičević i ZOR (Miodrag Vukadinović, dobitnik mnogih nagrada), lokalni proizvođači pamidora i ostalog voća i povrća, među njima najistaknutiji, Tihomir Gobović, pa Nevenka Tujković; Radmila Božović (sir, mesne prerađevine, paradajz, med, maslinovo ulje) Jovo Božović, najveći proizvođač vrhunskog meda (150 košnica)... Eleonora Redžepagić iz Ulcinja i Nebojša Ivović iz Bara, odavno su dokazali kvalitet svojih proizvoda od masline i stalni su gosti na našim manifestacijama.

Posebno mjesto među pčelarima, zauzima Željko Odža, dobitnik više zlatnih medalja za kvalitet meda na međunarodnim izložabama.
Najviše pohvala zaslužuje Velibor Mršulja, mladi proizvođač izvanrednih, prirodnih voćnih sokova od domaće sirovine i Farma Carević, koja je predstavila svoje izuzetne proizvode od masline, mlijeka, mesa...
Zahvalni smo svim izlagačima koji su svojim učešćem uljepšali ovu manifestaciju. 

Kompletna manifestacija, protekla je u veseloj atmosferi, bez incidenata, uprkos pojavi par neprimjerenih obilježja viđenih kod nepoznatih lica, za što niko od organizatora ne može biti odgovoran a koja, niti su provocirala, niti su štetila bilo čijoj sigurnosti i slobodi i može se smatrati uspješnom. Tehnička organizacija događaja i kulturno - zabavnog programa, bila je u nadležnosti predsjednika mjesnih zajednica i odvijala se u nimalo lakim uslovima. 
Budući da je, zbog situacije s korona virusom, sve bilo pod znakom pitanja i da je, prvobitno planiranoj manifestaciji Dani meda i masline u Grblju, priključena i pamidora, te da joj se, nakon kompromisnog dogovora između svih aktera, dao prioritet u naslovu, mladi ljudi, predsjednici MZ Gornji Grbalj i Radanovići, preuzeli su na sebe najveći i najteži dio organizacije. 

- U javnosti se čuju i negativne kritike na račun održane manifestacije -

Kao neko ko je učestvovao u pripremi izložbenog dijela manifestacije, osjećam potrebu da napišem par riječi o ovom događaju koji je, makar nakratko, razveselio mnoga srca, a usuđujem se reći, generisao strah od sopstvenih korjena, kod nekih grupa "ugroženih" građana.
Tekst koji slijedi, izraz je mog ličnog stava i nema nikave veze sa stavom Udruženja ili drugih učesnika u događaju.

Svaka dobronamjerna kritika je korisna, a zlonamjerna još više. Međutim, ovu kritiku, ne pišu "anđeli". Tvrde da se radi o događaju, koji je imao za cilj ispoljavanje "najgoreg" oblika nacionalizma, pod maskom promocije plemenitih poljoprivrednih djelatnosti, maslinarstva i pčelarstva. Isti oni, koji veličaju svoja "slavlja" naročito takva, koja uključuju destruktivne radnje, kao što je paljenje zidina grada Kotora, u ime "viših" ciljeva.


Najžustriji zagovarači ove priče o "usmjerenom nacionalizmu"  gle čuda, rođeni su i odrasli u Grblju i baš oni, gotovo neurotično, u želji da se dodvore onima koji ni možda, ni sami ne znaju kuda idu ni odakle su došli ispoljavaju, gotovo sraman, kompleks zbog svog identiteta te su se, u stilu velikih boraca za čistu kulturu, obrušili na svoje rođake, babe, djedove, braću, roditelje.  

Uz rizik da budem osporena kao nedovoljno kulturno obrazovana, pa prema tome i kao nekompetentna da javno iznosim svoj sud, potpuno oslobođena zlih namjera i svakog revanšizma, čitav zabavni program te večeri, sa nekim izuzecima, smatram pristojnim i uobičajenim za manifestacije lokalnog tipa, u kojima građani, zavisno od mjesta događaja i zajedničkih interesovanja, daju oduška svojim potisnutim emocijama.
Ono što je, čini mi se prestrogo, okarakterisano kao opasna pojava tojest, posljedica "primitivizma" ne male grupe građana, ja bih nazvala "teorijom reciprociteta" ili možda, još bolje, akcije i reakcije.

Zajednica (čitaj narod), koja svakodnevno, sa svih strana, trpi klevete, izlive mržnje i provokacije ne malih razmjera, prije svega, od političkih neistomišljenika, i na njih odgovara veoma civilizovano, često i duhovito, sigurno će, a pjesma je za to najbolji mogući način, amortizovati pritisak, dajući sebi oduška, na mjestima gdje se to i može očekivati, u svojoj kući.

Slično je i na događajima u Perastu, Stolivu, Tivtu, Baru, Ulcinju, Plavu itd. Nisam sigurna da tamo svi samo ojhaju i pjevaju isključivo crnogorske narodne pjesme (lično, uvijek iskreno, uživam u pjesmama svih naroda koji tamo žive). 

U ovom slučaju, građani, a još više  turisti, željni druženja i malo veselja, nakon svih ovih ujdurmi koje im zagorčavaju život, prepustili su se lakoj, narodnoj zabavi, a onda i sjećanju na svoje velike pretke i slavnu istoriju, što ne bi trebalo da vrijeđa ničije dostojanstvo niti integritet. Činjenica da su se tu našle pjesme o Jasenovcu i Kosovu govori, u najgorem slučaju, samo o neiskustvu onih, koji su osmislili sadržaj programa.
Jer, pominjati Jasenovac, u istom kontekstu sa pamidorama, na mjestu gdje se jede, pije i veseli, čak i u najboljoj namjeri jer, radi se o nastupu veoma poznate  interpretatorke neke vrste etno-duhovne muzike (koju, priznajem, na zgražanje mnogih, ne preferiram ali ne osporavam talenat), zaista nije prikladno. Za to postoje naučne tribine i slični skupovi koji imaju sasvim drugačiji koncept i publiku.
Tu se slažemo, trebaće nam još obrazovanja iz kulture, da bismo svemu našli pravo mjesto i pravo vrijeme.

Opština Kotor i Turistička organizacija Kotora, kao javni servis svih građana, što je njihova dužnost, podržale su, čak i sa  mnogo manje sredstava, nego druge, slične dane, noći, bazare, manifestacije ... u Stolivu, Perastu, Prčanju itd i ne mogu snositi nikakvu odgovornost za ono što je, u okviru manifestacije, viđeno kao zabavni program u kome je, svidjelo se to nama ili ne, uživao veliki broj ljudi.

Oni, koji nisu ljubitelji takve vrste zabave, nisu ni došli, a ako je neko i zalutao, vratio se doma, ali tek pošto je lijepo, večerao. A ko je, ugrožen?

Nije bilo govora mržnje, ni jednom riječju. I niko nije pozivao u šume.
Tompsona (Thompson), iskreno, većina nas, u ovim krajevima, ne gotivi kao pjevača, pa onda, neka svako sluša svoju muziku, igra svoje igre, slavi svoje junake i istoriju i dok nikoga ne ugrožava, nema razloga za strah.
Trebalo bi, ozbiljno, poraditi na izgradnji muzičke kulture, svih nas, što može biti jedan poseban, veliki, državni projekat, a građanstvo i gosti, mogu mirno spavati.

A omladina? Danas je teže nego ikada, biti omladina. Ali, svako ko svjesno i savjesno, misli svojom glavom i poštuje svoju porodicu, znaće što su prave, ljudske vrijednosti i u spletu pogrešnih puteva, pronaći će pravi, shvatajući da je duga, samo fatamorgana poslije koje ne ostaje baš, ništa.


Vesna Đukić
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo