OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Sastanak maslinara sa pomoćnikom ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede


31.05.2021.


Predstavnici udruženja maslinara, Bar, Boka, Budva, Ulcinj i Valdanos, razgovarali su sa Miroslavom Cimbaljevićem, pomoćnikom ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i državnom sekretarkom Nikolinom Mišnić o pitanjima, važnim za maslinarstvo u ovim opštinama. Sastanku, su pristvovali:

Lazar Medigović, predsjednik udruženja Maslinada, Budva, Arben Alezaga, predsjednik Udruženja za održivi razvoj, regionalnu saradnju i maslinarstvo „Valdanos“, Xhaudet Cakuli, Ćazim Alković, predsjednik Udruženja maslinara Bar, Fatmir Sadiku, predsjednik Udruženja Ulcinj i Vesna Đukić, id Maslinarskog društva "Boka". Osim maslinara, prisutne su bile i Nikolina Mišnić, državna sekretarka i Dubravka Radulović, savjetnica za maslinarstvo u MPŠV.
Najveća pažnja posvećena je pitanjima registracije Panela za senzorsku analizu maslinovog ulja i upravljanja Kućom masline u Starom Baru. Nelegalna gradnja u maslinadi Valdanos, bilo je najvažnije pitanje za maslinare jednog od udruženja maslinara iz Ulcinja. 
(Mišljenja smo da je ovo, više pitanje za Opštinu, Urbanizam, Katastar i srodne ustanove jer, MPŠV je Zakonom o maslinarstvu i maslinovom ulju predvidjelo zabranu gradnje u maslinjacima, kao i kazne za nanošenje namjerne štete maslinjacima).
Ni jedno od deset pitanja, značajnih za maslinarstvo u Boki, sa spiska koji je naše Društvo ranije uputilo, nije se našlo među ovim, prioritetnim. U petominutnom izlaganju predstavnika Boke i Budve, nisu mogla ni biti razmatrana pojedinačna pitanja, kao na primjer:
- pojednostavljenje procedura za registracije i aplikacije na konkurse, naročito za sredstva iz IPARD
- podrška za uvećavanje usitnjenih parcela pod maslinama (povezivanjem, zamjenom među vlasnicima, kupovinom...)
- inovacije u maslinarstvu (poljoprivredi) što se već, može smatrati aktuelnom temom, sudeći po značajnim promjenama koje se dešavaju kako u tehnici tako i u tehnologiji maslinarske proizvodnje. 
Odgovor na pitanje o podršci za proizvodnju ekstra djevičnskog maslinovog ulja (premije / kg ) koje je naše udruženje još prije nekoliko godina, postavilo u Ministarstvu poljoprivrede i tada dobilo odgovor da "EU ne dozvoljava da se uvode mjere podrške koje već nisu bile sprovođene najmanje 7 godina", koje je sada postavio Fatmir Sadiku, proizvođač iz Ulcinja, da se i ta podrška može uvrstiti u agrobudžet, primljen je kao novi motiv za podizanje nivoa kvaliteta proizvoda.

Gospodin Cimbaljević je najavio posjetu Boki. Iskoristićemo tu priliku da ga bliže upoznamo sa stanjem, potrebama i mogućnostima za unapređenje maslinarstva u Boki. 

U razmjeni prijedloga i komentara unutar Upravnog odbora našeg Društva, zaključili smo da je, osim uobičajenih mjera podrške u Agrobudžetu (nabavka sadnica, mašina, izgradnja i adaptacija objekata za proizvodnju, čuvanje, proizvodnja organskog maslinovog ulja...)  korisno ukazati i na potrebe:
1. Izdvajanje sredstava za redovno održavanje i naučno praćenje Kolekcionog zasada masline u Lastvi Grbaljskoj (saradnja MDBoka, MPRR i Zavoda za suptropske kulture, Bar).
2. Stimulisanje uvećavanja površina pod maslinama (povezivanje sitnih parcela, zamjena, kupovina...) u cilju povećanja proizvodnje
3. Stimulisanje proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja po litru
4. Stimulisanje zaštite imena proizvoda (robna marka i oznaka kvaliteta...)
5. Podrška međunarodnim projektima u kojima učestvuju udruženja maslinara samostalno, kao partneri 
6. Podrška projektima od značaja za sve maslinare u zemlji (rasadnik za proizvodnju i naučno praćenje opdomaćenih sorti masline, određena mjesta za prodaju domaćeg maslinovog ulja i proizvoda od masline, edukacija maslinara u zemlji i inostranstvu, godišnja okupljanja i razmjena iskustava maslinara iz zemlje i inostranstva, inoviranje u proizvodnju, pametna poljoprivreda...).
7. Redovan pregled maslinjaka  od strane savjetodavne službe i pružanje savjeta maslinarima, na licu mjesta.
8. Pojednostavljivanje procedura za registracije (uvođenje sistema informacija koji bi važio za sve registre MPRR)
9. Tehnička podrška pri učešću na konkursima ( naročito IPARD...), što ne isključuje i tehničku podršku u izradi projektne dokumentacije.
10. Obnova i izgradnja podzida i ograda, objekata (privremenog karaktera) za degustaciju ulja (punktovi ili prostorije u vlasništvu opštine, određena mjesta u prodavnicama...)

U svakom slučaju, ovo je bila korisna razmjena informacija i oživljavanje komunikacije a mi smo, u skladu sa trenutnom situacijom i mogućnostima MPŠV, spremni da i ličnim angažovanjem, damo svoj doprinos unapređenju maslinarstva.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo