OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

B&B Savez udruženja maslinara Boka i Budva


02.02.2021.

Članovi uprava Udruženja maslinara "Boka" i "Maslinada" (Budva), dogovorile čvršću sradnju, povezivanjem svojih organizacija kroz neki od zakonom podržanih oblika udruživanja. 
Cilj ovog čina svakako nije, niti može biti, poništavanje ili gubitak identiteta i integriteta bilo koje od organizacija, već bolje pozicioniranje svih maslinara iz Boke čiji je dio i Budva, u kreiranju politika razvoja sela i poljoprivrede, na svim nivoima planiranja, donošenja i sprovođenja odluka od značaja za maslinarstvo.
To podrazumijeva potpunu jednakost u odnosima i pristupu informacijama, fondovima, inovacijama, javnom zastupanju maslinara... 

Skoro 20 godina, stara ideja o okupljanju maslinara cijele Boke u organizaciju koja će obavljati funkciju tehničkog servisa za oba udruženja, najzad, dobija željen epilog. Povezivanje dvije organizacije, poznate (Budva već više od 20 godina) po svom zalaganju za obnovu i unapređenje maslinarstva i proizvodnju Ekstra djevičanskog maslinovog ulja na teritoriji i sa ukusom Boke, na putu je da se ostvari u dogledno vrijeme.

Nakon neuspjelog pokušaja organizovanja svih udruženja maslinara u Crnoj Gori, 2015. godine (http://www.maslinaboka.org/16-Uvoz/241-SUMCG_-_ni_po_babu_ni_po_stricevima) zbog neprihvatljivog prijedloga Barana o načinu organizovanja i djelovanja nacrta organizacione strukture i odnosa u "Nacionalnom udruženju crnogorskih maslinara" s kojim se nisu složila udruženja iz Budve i Boke, u kome bi Barani imali vodeću ulogu u odlučivanju i raspodjeli "dobara", pitanje je ostalo na čekanju.

U razgovoru između predsjednika Uruženja maslinara Budve "Maslinda" i članova UO Društva maslinara "Boka", na sastanku u ljeto 2019. godine u Lastvi Grbaljskoj, zaključeno je, na obostrano zadovoljstvo, da "nema više odlaganja jer, situacija koja već decenijama i pored svih napora i ulaganja za jačanje maslinarske proizvodnje, nije dala očekivane rezultate, te stoga, treba pristupiti uvođenju promjena i jačnju međusobne saradnje kako bi se brže i efikasnije djelovalo na rezultate, precizirane još u osnivačkim aktima, oba naša udruženja.
Zbog situacije sa korona virusom, svi su sastanci i dalji koraci odloženi ali kako se ovome ne nazire pošten kraj, maslinari Budve i Boke, naći će prihavtljiv način da svoju namjeru, sprovedu u djelo.
U donjem tekstu je prijedlog za saradnju, s kojim su se složile obije organizacije i na osnovu koga će se pripremiti dokumentacija i najprije, kao pravna osnova, Sporazum o saradnji, pa dalje, prema dogovoru.


Dp. 01.02/2021

 
“MASLINADA”

Udruženje maslinara Budve

Lazar Medigović, predsjednik

Sv.Stefan

 

 Dopis:

 PRIJEDLOG ZA UNAPREĐENJE SARADNJE IZMEĐU UDRUŽENJA MASLINARA “MASLINADA” I “BOKA”

 

 Poštovani,

Shodno našem nedavnom razgovoru i obostrano izraženoj želji da se obnovi naša davnašnja namjera za zbližavanje i čvršće povezivanje naših organizacija radi ostvarenja zajedničkih interesa, obraćam vam se u ime Upravnog odbora Maslinarskog društva “Boka” s predlogom za pokretanje zajedničkih aktivnosti koje bi dovele do ostvarenja saradnje u korist obije organizacije i maslinara na čitavoj teritoriji Boke Kotorske, sa Budvom kao značajnijim dijelom.

S tim u vezi, sastanak članova uprava naše dvije organizacije i donijete odluke, imale bi karakter inicijative na osnovu koje bi se planirale dalje aktivnosti. Zajednički interes, svakako je jačanje pozicije maslinara u Boki Kotorskoj, na svim nivoima donošenja i sprovođenja odluka koje su od presudnog značaja za snažniji razvoj i više podsticaja za unapređenje maslinarstva na teritoriji Boke, uzgoja i proizvodnje jednako kao i širenja maslinarske kulture, po kojoj je ovaj prostor već davno prepoznat.

Savez ili Sporazum o saradnji ili kako god ga nazvali, neće i ne može biti čin poništavanja jednog, u korist drugog udruženja, dominacije jednog nad drugim udruženjem, gubitka integriteta i identiteta, već “tehnički savez” jednakih, postavljen na principima uvažavanja posebnosti i sopstvenih opredjeljenja i konačno, u cilju jačanja zajedničkih kapaciteta i vidljivosti organizacija maslinara na području Boke, glas maslinara bi time dobio veću snagu i vrijednost u kreiranju politika razvoja maslinarstva na državnom nivou snagu .

Cilj ove saradnje, o čijem bi se obliku i načinu rada jednako odlučivalo na najvišim organima upravljanja u obije organizacije, jeste jačanje snaga i obezbijeđenje jednakih pozicija i uvažavanja svih udruženja maslinara, na lokalnom i državnom nivou, konačno pokretanje ozbiljnog unapređenja maslinarstva, proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja, evidentiranje, i brendiranje maslinarskog pejzaža (najstarije masline, maslinarski objekti, kultura…) kao obilježja Mediterana sa Bokom kao jednim od njegovih najljepših regiona.

Olakšan pristup informacijama, edukaciji i sredstvima podrške (međunarodni fondovi), zajedničko kreiranje strategije i akcionog plana razvoja maslinarstva u Boki i saradnja sa udruženjima i institucijama u zemlji i inostranstvu, razlozi su oko kojih bi se okupili članovi naših organizacija, s pravom zadržavanja svog identiteta, strukture, ciljeva i načina rada.

U slučaju razilaska i neslaganja u osnovnim načelima, svakoj organizaciji ostavlja se mogućnost da prekine saradnju, i vrati stanje na početno, bez posljedica.

 

U iščekivanju vašeg brzog odgovora, srdačno Vas pozdravljam.

 

U Kotoru 02.02.2021.                                                                                                                                                           Vesna Đukić, izvršni direktor

  

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo