OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Nikšić - "Pristup pravima žena na zemljište i finansijsku podršku u ruralnim sredinama"


22.12.2020.Danas je u Nikšiću, u zgradi Tehnopolisa, uz podršku Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, uspješno održana radionica "Pristup pravima žena na zemljište i ekonomsku podršku u ruralnim sredinama" na kojoj se razgovaralo o postupku sticanja i raspolaganja zemljištem u funkciji razvoja ženskog preduzetništva. 
U okviru kampanje  "Osnažene žene, osnažena ekonomija" koju sprovodi Deutche Gesellscht fur International Zusammenarbeit (GIZ) GmbH,

Otvoreni regionalni fond - pravna reforma, zajedno sa projektom "Podrška ekonomskoj diverzifikaciji ruralnih područja u Jugoistočnoj Evropi (SEDRA)" Maslinarsko društvo "Boka" je održalo drugu radionicu na istu temu, za žene iz centralnog dijela Crne Gore.

IMG_20201222_103305.jpg  IMG_20201222_101312-1.jpg  
 
 

 IMG_20201222_102640.jpg 

Radionici je prisustvovalo 17 žena. Zbog poštovanja strogih mjera zaštite od korona virusa, nismo bili u mogućnosti prihvatiti sve prijave zainteresovanih. 
Srdačnu dobrodošlicu, učesnicama je poželio Ratko Bataković, direktor Tehnopolisa i predsjednik Mreže za ruralni razvoj Crne gore, poželevši svima uspješan rad i nastavak saradnje.
Prisutnima se obratila i Vesna Đukić, koordinator, izrazivši zahvalnost ženama koje su izdvojile dragocjeno vrijeme i uložile trud kako bi prisustvovale ovoj radionici i tako, ne samo podržale  naš rad, već stekle i neka nova znanja i informacije o temi koja je, sasvim sigurno, važna i za njihov život i rad na selu. Ona je ukratko, predstavila donatore i napravila uvod u radionicu.
- Sonja Nikčević, potpredsjednica Opštine Tivat, obratila se učesnicima skupa sa optimističnim obećanjima za podršku ovakvim aktivnostima i naglasila da je Opština Nikšić već, veoma posvijećena životu i radu žena u ruralnim sredinama i da kroz mnoge manifestacije, podršku i promocije, snažno podržava žensko preduzetništvo.
Ona je govorila i o značaju diverzifikacije ekonomije poljoprivrede kako za stanovništvo na selu, uopšte, tako i za ugled same opštine, koja u saradnji sa mnogim institucijma i drugim opštinama, kroz projekte i svaki drugi vid saradnje, nastoji da obezbijedi povoljno poslovno okruženje za razvoj preduzetništva u ruralnim sredinama.
- O položaju žena u savremenoj Crnoj Gori, govorio je Ratko Bataković, istakavši da se ostaci tradicionalnog obika ponašanja i poimanja ženske ekonomske nezavisnosti i dalje nameću kao stanje koje treba mijenjati, te da su informacija, znanje i osposobljavanje žena za specifične poslove, od presudnog značaja za promjenu na bolje.
On je dodao i da se udruživanjem, žene mogu osnažiti i motivisati da, bez straha od neodobravanja sredine, preuzmu odgovornost za svoj život i raspolaganje imovinom.
- Vesna Đukić je predstavila motiv za ovakav pristup ženama, naglasivši da naše žene nije potrebno "osvešćivati" jer one znaju što su njihova prava, a koliko će i hoće li pristupiti ostvarivanju prava na zemljište (imovinu) i raspolaganje njome u cilju sticanja lične ekonomske nezavisnosti i socijalne sigurnosti, zavisi od njihovog ličnog stava i odluke. Cilj radionica nije nametanje niti uticanje na volju i lične stavove žena, već, upoznavanje sa načinom na koji se ta prava ostvaruju.
O ovoj temi, izjavila je gospođa Đukić, "počele smo mnogo ozbiljnije razgovarati kada smo, u cilju ostvarivanja podrške za razvoj biznisa na porodičnom gazdinstvu, naišle na banalne prepreke, već kod kreditnog zaduživanja ( hipoteku na zemljište, može upisati samo vlasnik zemljišta). Zakon je, uopšte dobar, ali je njegovo sprovođenje nedosljedno i neravnopravno za žene i muškarce, u praksi (de jure i de facto). 

Kao prepreke za izjednačavanje de jure i de facto pristupa ostvarivanju prava žena označeni su: nedostatak znanja o njihovim pravima, ograničen pristup informacijama, siromaštvo, nezaposlenost, patrijarhalni porodični odnosi, a ponekad i udaljenost od mjesta prebivališta do sudova, posebno za žene koje žive u zabačenim ruralnim područjima.
C
ilj kampanje su osnažene žene u ostvarivanju prava, a radionice, koje će ženama pružiti osnovne informacije, doprinijeće ostavrenju cilja kampanje.

- Marina Babić, pravnica, provela je učesnice kroz osnove nacionalne legislative i politika koje im omogućavaju sticanje, uknjižbu i raspolaganje imovinom.
Danas se, kako je rekla gospođica Marković, "žene sve više usuđuju da pokrenu postupak za ostvarivanje svojih prava i zato su ovakve radionice korisne, jer ih podsjećaju da time, "što ostvaruju svoja prava, žene ne uzimaju nikome ništa, one samo žele da raspolažu onim, što im po zakonu pripada" 
- Na uspješnom primjeru ženskog preduzetništva, Anđe Vukčević, Zorić, regionalne koordinatorke SWG rrd u Crnoj Gori, učesnice skupa su saznale koliko je važno dobro se informisati, imati svoj cilj i iznad svega, udružiti se sa drugim ženama ili proizvođačima. Po njenim riječima, tek udružene, žene mogu promovisati svoj proivod na mjestima gdje inače, same možda ne bi mogle stići, te da se jedino tako može razviti ozbiljna proizvodnja, nabavka skupe opreme i mašina, opremanj eprostora, jednom riječju, pokrenuti ozbiljan biznis.
- Ratko Bataković je predstavio Inicijativu za osnivanje Mreže za razvoj ženskog preduzetništva u ruralnim sredinama, istakavši da je to logičan slijed događaja, jer je ženama lakše i sigurnije da imaju organizaciju koja će im pružiti podršku (nenovčanu), prije svega savjetodavnu, tehničku i organizacionu. Mreža će biti veza između žena u ruralnim sredinama i institucijama nadležnim za ova pitanja.
Koliko će žene koristiti benefite udruživanja, zavisiće i od toga koliko su o tome informisane, pa će, kako je najavio gospodin Bataković, saradnici u ovoj priči Mreža z ruralni razvoj i Maslinarsko društvo Boka, organizovati radionice i okrugle stolove i u drugim opštinama, najprije u Pljevljima, Beranama, Bijelom Polju, Plavu...
- Pozivom da organizovano posjetimo farmu koka nosilja na otvorenom i upoznamo se sa uspješnim primjerom ženskog preduzetništva, u selu Orah, gdje je organiozovan i ručak za učesnice, ratko Bataković se još jednom zahvalio učesnicama na pažnji i strpljenju i obećao nastavak ove dobre prakse. Vesna Đukić je poželjela svima dobro zdravlje i pozvala žene da podrže ideju i da se sve zajedno, ponovo sastanemo u Boki.

V.Đ.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina Kotor