OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

15.oktobar, Međunarodni dan žena iz ruralnih sredina


01.10.2020."Kao rane usvojiteljice novih poljoprivrednih tehnika, prve koje su odgovorile u krizama, preduzetnice zelene energije, ruralne žene su snažna sila koja može pokretati globalni napredak." - rekao je glavni sekretar  UN-a António Guterres.
Međunarodni dan seoskih žena, proslavlja se svake godine u Makedoniji. 
Tim povodom, u Nikšićkom Tehnopolisu, organizovan je jednodnevni događaj (uz poštovanje svih preporuka NKT) za žene u Crnoj Gori. 


U partnerstvu sa Mrežom za ruralni razvoj Crne Gore i Ruralnom mrežom Sjeverne Makedonije naše Društvo je organizovalo jednodnevni događaj, skup i posjetu poljoprivrednom gazdinstvu kojim, uspješno, rukovodi žena. 
Mreža za ruralni razvoj Sjeverne Makedonije, svake godine organizuje nacionalnu manifestaciju 15. oktobra. Prošle godine, u Demir Kapiji, tema skupa bila je  "Vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem i imovinom - izazov za seosku ženu". Učestvovale su predstavnice 13 zemalja Zapadnog Balkana.
Ove godine, po preporuci UN, tema skupa je "Jačanje otpornosti žena na selu, nakon COVID 19" i treba da pruži informacije ženama na selu, na koji način mogu ostvariti svoja prava u cilju sticanja ekonomske samostalnosti i socijalne sigurnosti.

18. decembra 2007. usvajanjem Rezolucije 62/136  na Generalnoj skupštini UN,  15.oktobar je proglašen Međunarodnim danom žena sa sela. Zemlje članice UN prepoznale su „ključnu ulogu i doprinos žena na selu, u poboljšanju poljoprivrednog i ruralnog razvoja, poboljšanju sigurnosti hrane i iskorjenjivanju ruralnog siromaštva."
Iz tog razloga, rezolucija podstiče države članice da u svojim nacionalnim, regionalnim i globalnim razvojnim strategijama pridaju veću važnost poboljšanju položaja žena na selu.
One su nosioci djelatnosti, proizvođači zdrave hrane, stubovi porodice i čuvarke tradicije koje, svojim radom, doprinose boljoj ekonomskoj moći svoje porodice ali i opštem napretku zajednice. One daju i održavaju život selu.
Svečani skup je održan u Nikšiću, u zgradi Tehnopolisa, uz svu tehničku podršku neophodnu za praćenje konferencije i uključenje u centralnu proslavu u Makedoniji. Poštujući preporuke NKT, tridesetak učesnika, pratilo je izlaganje.

Ratko Bataković, predsjednik Mreže za ruralni razvoj Crne Gore i Vesna Đukić, pozdravili su učesnike i otvorili skup.

IMG-1cf72b925b9cc7d8ed972e1cad0b442f-V.jpg IMG-990e26e13f1b6862f0634ca24aaad705-V.jpg

IMG_20201015_135732.jpg IMG_20201015_124954.jpg

                              
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina Kotor