OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

FSU ponovo nalaže hitno tretiranje maslina


01.08.2020.Na osnovu izvještaja prof.dr Snježane Hrnčić, entomologa, prvenstveno za područje Ulcinja i Bara, Fitosanitarna uprava nalaže hitno tretiranje maslina. Ovo je treći put da se insistira na istoj mjeri zaštite, jer podaci sa terena pokazuju, osim nekoliko lokaliteta od svih koji se prate, da prethodno preporučen tretman nije izvršen.

Na području Gornjeg Grblja na žutim pločama nije bilo ni jedne muve...

Na području Gornjeg Grblja na žutim pločama nije bilo ni jedne muve, dok su u vodenim klopkama na četiri lokaliteta (Pelinovo "Krst", Pelinovo Draževine i Lastva Grbaljska "Kolekcioni zasad") uhvaćena samo dva mužjaka.
Najviše stradaju ptičice, koje se hrane insektima.
. 

Visoke temperature i izostanak padavina kojih u ovom dijelu Boke nije bilo već dva mjeseca, učinili su da preostali plodovi, postanu smežurani. To takođe, odbija muvu da ubada ovakve plodove, ali na pojedinim mjestima, naročito na sorti Lećino, uočeni su ubodi maslininog svrdlaša (Rhynchites cribripennis). Štetočina napada mlade plodove veličine zrna bibera već od početka juna do kraja jula, kada uzrokuje masovno otpadanje plodova. Kasnije, krajem jula i u avgustu nakon formiranja koštice, buši otvore u plodu, polaže jaja i larva se ubušuje u još neotvrdnulu košticu, hraneći se sjemnkom ploda. Nakon što je pojede, napušta plod i odlazi u zemljište, a plod otpada. Odrasli insekti ostaju učaureni u zemljištu, do narednog proljeća.
Prskanje nakon cvjetanja (kada su plodovi veličine zrna šibice) nije dovoljno jer je upravo u periodu, do polovine jula, plod najugroženiji  na napad svrdlaša, a slijedeće prskanje koje obično sprovodimo protiv muve masline, je već kasno. 

IMG_2020-08-02_16-50-25_134.jpg 

Zato je potrebno,
 pored  zaštite od druge generacije maslininog moljca, sprovesti i dodatna prskanja (dva prskanja od zametanja ploda do otvrdnjavanja koštice krajem jula i početkom avgusta), preparatima sa želučanim dejstvom kao što su spinosad, avermektin, rotenon...
Veliki broj uboda (okrugli i široki za razliku od muve čiji su uki i klinasti) na preostalim plodovima, ukazuju na njegovo prisustvo, a takav plod ima za 1/3 manje ulja od zdravog ploda.
Listovi su savijeni unutra, zbog suše i na njima se vide znaci stresa zbog suše. Na većini lokaliteta koje pratimo u Boki i iz razgovora sa maslinarima, utvrdili smo da je rodnost najveća na mladim stablima od 10 - 20 godina starosti i to, najviše na južnoj strani krošnje. Na starim stablima, koja nisu rađala prethodnih godina ni ove godine nema mnogo roda, osim na pojedinim mjestima, u blizini "žive" vode, pored puteva i tamo gdje ljudi drže stoku.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina Kotor