OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

2. Kontrola muve masline


09.07.2020.


Na tri lokacije u Grblju, nije evidentirana pojava muve masline na žutim pločama i u vodenim klopkama. Slijedeća provjera u srijedu, 15.jula.

Na lokacijama "Krst" i "Draževine" u Pelinovu, kao i u Lastvi Grbaljskoj, nisu evidentirane jedinke muve na žutim pločama i McPhailovim vodenim klopkama (rastvor amonijum bifosfata). Plodovi su bez tragova uboda. Visoke temperature i niska vlažnost vazduha mogu sčuvati plod od napada ove štetočine. Veliki procenat ploda je već otpao, stara stabla žutice rijetko su rodila, dok su mlađa (do 10 godina) dobro cvjetala i ponijela, ali je 95% (po slobodnoj procjeni) ploda otpalo. Svako treće ili četvrto stablo, ima nešto roda, pa su postavljene zelene Ekotrap vrećiće kao mjera borbe protiv muve.
Pojedini maslinari su nam se javljali zbog problema sa paunovim okom, koga očigledno, sada već redovno ima u našim maslinjacima, čak i tamo gdje ljudi redovno održavaju i stabla i zemljište i primjenjuju zaštitu u jesen i rano proljeće.
Iako je praksa da se žute ploče mijenjaju jednom u petnaest dana a rastvor u vodenim klopkama jednom nedjeljno, zbog opasnosti od napada štetočine, sve mamce provjelaravamo jednom sedmično.

  

  
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina Kotor