OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Maslinin potkornjak i maslinin medić


27.05.2020.

IMG_20200531_113007_BURST2.jpg 
Ovih dana, javljaju nam se maslinari, zabrinuti zbog pojave štetočina koje uočavaju na stablima, u mladim ali i u starijim zasadima masline.
Uzrok za većinu problema u maslinjacima je, najčešće, neredovna primjena agro i pomotehnike (održavanje tla, prekomjerno đubrenje i navodnjavanje, neodgovarajuća rezidba) ali i štete od vremenskih nepogoda koje se ne saniraju na vrijeme. 
Prema fotografijama koje nam šalju naši članovi, zaključujemo da se, naročito u mladim maslinjacima, uočava pojava maslininog potkornjaka (Phloetribus scarabeoides) i maslininog medića (Saissetia oleae).
U prvom slučaju,kod pojave Phloetribusa (potkornjaka), ovo je trenutak kada problem postoji ali obično je već kasno da se suzbije štetočina. Na osnovu vidljivih rezultata napada štetočine tojest, pojave piljevine ili iscjedaka iz otvora na kori, koje je napravio insekt, ubušavanjem (naijintenzivnije u aprilu, do kraja maja) pod koru kako bi ženka odlažila jaja, kojea će se, kasnije, razviti u larve. Mladi potkornjaci napuštaju hodnike početkom juna i odlaze u krošnje.
U hodnicima za odrastanje, u osnovi  peteljke lista i ploda, provedu ljeto, a onda buše hodnike (oko 5cm) na mjestu račvanja grana gdje prezime. 
-U rano proljeće, metodom "lovnih snopića" (odrezane grančice dužine 30 cm i debljine oko 1 cm, vežu se u snopiće i okače na grane) namame se odrasli insekti, prije svega ženke koje se, privučene lako isparljivim materijama iz tek orezanih grana, ubušuju u grane . Krajem maja, snopići se uklone i spale.
- Isto tako, mogu se koristiti i ljepljive ploče sa etilenom kao mamcem, na koju će insekt odložiti jaja. Te ploče takođe, treba spaliti.
međutim, najbolja zaštita je redovno održavanje maslinjaka, uklanjanje suvih i bolesnih grana, usitnjavanje otpadnog biljnog materijala i njegovo uklanjanje sa tla, iz maslinjaka.
Maslinin medić (Saissetia ) ili maslinina štitasta vaš, napada veliki broj voćnih vrsta i uzrokuje pojavu bolesti čađavice.Prezimi kao larva, u proljeće polaže jaja. Visoke temperature, preko 35°C i niska vlažnost vazduha, ne pogoduju razvoju ove štetočine. Velika vlažnost, niže temperature, guste neprovjetrene krošnje i gusti zasadi u kojima sunčevi zraci ne dopiru ni do svih grana, a kamoli do svih listova, preterana gnojidba azotnim đubrivima i navodnjavanje, uslovi su pod kojima se zaraza brzo i lako širi. 
Za utvrđivanje potrebe zaštite, pregledamo po 4 grančice dužine oko 10 cm sa svakog stabla.Ako se na svakoj nađu prosječno dvije žive jedinke, dovoljno će biti da se izvrši rezidba (raščišćavanje).
Ali ako se na jednoj grančici nađe više aktivnih jedinki, ponekad i čitave kolonije, vrši se tretiranje cijele krošnje, mineralnim uljima (bijelo ulje) ili preparatima na bazi piretrina, i rotenona.
Arija, sunce, kontrolisana vlažnost i prihrana, kao i održavanje krošnje, zaštita u pravo vrijeme, preporučenim metodama, sigurno će, ako ne potpuno, onda u najvećoj mjeri, sačuvati masline od napada štetočina i zaraze. 
Izbor i kvalitet sadnog materijala pri planiranju zasada, provjereni proizvođači, ozbiljna priprema terena, razmak sadnje i održavanje mladih maslina, takođe su od presudnog značaja za buduće stanje u maslinjaku i uspješnu proizvodnju.

V.Đ.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina Kotor