OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Značaj podrške Opštine Kotor za maslinare


26.05.2020.

Ovo je treća godina da Opština Kotor raspisuje konkurse za raspodjelu sredstava iz budžeta za poljoprivredu. Na konkursu za raspodjelu sredstava podrške razvoju maslinarstva za 2019.godinu, za projektni plan Maslinarskog društva Boka, odobren je iznos od od 6.011,50 €. To je polovina od planiranih ulaganja za nabavku sadnica, opreme i mašina za održavanje maslinjaka.

Ugovor (UG 16-17289/19) je potpisan 15.11.2019. sa Sekretarijatom za razvoj preduzetnitva, komunalne poslove i saobraćaj i odmah se pristupilo nabavkama.


Značaj ove podrške utoliko je veća, što i Udruženja a ne samo pojedinci, mogu konkurisati za ova sredstva, što znači da svi poljoprivredni proizvođači, bili oni početnici ili profesionalci, dobijaju podsticaje, već prema statusu i obimu proizvodnje. Tako se utiče na povećanje proizvodnjae hrane i broj poljoprivrednih proizvođača. Daje se prilika selu da preživi i oživi.

Šta to znači za maslinare, članove Društva koji nisu registrovani kao proizvođači jer se po pravilu, ovom kulturom bave iz hobija ili joj se vraćaju iz emotivnih razloga? Svaka podrška za obnovu starih maslina i zasnivanje novih zasada, podstiče stanovnike ruralnog područja da se ozbiljnije bave maslinarstvom i generalno, utiče na povećanje proizvodnje ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Sa povećanjem proizvodnje doći će se do potrebe za registrovanjem gazdinstava, firmi...
A prije svega, podsticanje obnove starih i osnivanje novih zasada masline direktno utiče na povećanje ukupnog broja stabala u Boki, što je i cilj našeg društva i Startegije razvoja poljoprivrede i na lokalnom i na državnom nivou .

Svi oni, koji žele ostvariti benefite u većim projektima, ne samo u programu za maslinarstvo koje Društvo sprovodi od osnivanja do danas (nabavka većih mašina, izgradnja objekata za stoku ili proizvodnju hran, inovacije u poljoprivredi...) mogu učestvovati pojedinačno, kao registrovana gazdinstva i proizvođači, ukoliko ispune uslove iz konkursa.

Ova podrška je velika pomoć poljoprivrednicima jer su cijene mašina, opreme, materijala i troškovi proizvodnje previsoki. Naročito mladi i žene na selu, mogu povratiti i do 80% od ukupnih ulaganja.

Do sada je, zbog situacije izazvane pojavom korona virusa Društvo realizovalo više od polovine ukupnih sredstava iz planiranog  budžeta projekta. Nabavka mašina iz uvoza, kao i opreme i sadnica, odložena je do ukidanja mjera ograničenog kretanja i poslovanja. Sa stabilizacijom situacije, sve aktivnosti, planirane nabavke i raspodjela opreme, sadnica i mašina, biće nastavljene na isti način i projekat će biti zaokružen.
U tom pogledu,
 naša saradnja sa Opštinom Kotor je na zavidnom nivou. Društvo, kao tehnički servis za sve članove i građanstvo, očekuje još značajniju podršku za razvoj poljoprivrede i ruralnog područja.

Uloga udruženja i jeste, podsticanje razvoja maslinarstva i proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja u Boki, posredovanje i zastupanje interesa maslinara, omogućavanje lakšeg pristupa informacijami sredstvima podrške, edukacija i nabavka opreme i materijala po nižim cijenama, širenje maslinarske kulture, kao obilježja Mediterana.
U suprotnom, postojanje udruženja ne bi imalo nikakvog smisla.

Napomena: Sa ovom praksom, koju je nastavila nova (stara) vlast, Opština je započela 2017.godine, kada je na čelu Sekretarijata za preduzetništvo, komunalne poslove i saobraćaj, bio Vladimir Bujišić.
On je, s velikim interesovanjem i razumijevanjem, pratio sve preporuke poljoprivrednika i uspostavio uslove za konkurse. 
Zahvaljujemo mu na dobroj saradnji i podršci! 

Vesna Đukić

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina Kotor