OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Maslinin moljac


20.05.2020.

U maju moguć napad maslininog moljca (Prays oleae) na cvjetove masline. 


MASLININ MOLJAC (Prays oleae)

Štetočina koja napada cvjetove, plodove i listove masline

Može imati tri generacijeu toku jedne vegetacijske sezone. Prva, tzv. cvjetna generacija napada cvjetove, druga generacija napada plodove, a treća listove masline.
Najveće štete čine prva i druga generacija maslininog moljca Prays oleae).
Leptir cvjetne generacije javlja se u vrijeme razvoja cvjetnih resa, početkom maja, pa sve do početka juna. Ženke polažu jaja na čašicu primarnih pupoljaka i to uglavnom, onih koji nose plodne cvjetove. Nakon desetak dana javljaju se gusjenice koje se hrane sadržajem formiranih cvjetova. U toku svog 30-35 dnevnog razvoja, može pojesti i do 40 cvjetova.

Druga generacija javlja se u junu, odlaže jaja na plodove u koje se ubuše gusjenice koje izgrizaju plod i sjemenku, pri izlasku (pored samog mjesta spoja peteljke i ploda) oslabljuju vezu ploda i peteljke i plod ubrzo otpada.
U julu i početkom septembra javlja se treća generacija koja odlaže jaja na listove a koja nanosi najmanje štete. Iako se napad moljca razlikuje iz godine u godinu, zaštitu je svakako potrebno primjeniti zbog očuvanja plodnih cvjetova, naročito krupnoplodne sorte Oblica i Lastovka koje se kod nas, zadnjih godina, sve više sade.

Suzbijanjem cvjetne generacije ublažava se napad maslininog moljca druge generacije (karpofagna).

Šteta u pojedinim godinama može biti ogromna, zbog toga treba obavezno pristupiti, pred cvjetanje, prskanju maslina protiv prve generacije maslinovog moljca. Prskanje ponoviti kad plodovi budeu veličine 4 - 5 milimetara, U našim apotekama može se naći, Perfekthion, Piretrin, Spinosad, Baturad WP ili Biobit WP (biloški selektivni insekticid). Ovi preparatisu dozvoljeni su i u ekološkoj i integrisanoj proizvodnji...
Osim navedenih, preparati na bazi piretroida (aktivna materija deltametrin), kao što su Piretrin, Decis 2,5 EC, takođe su djelotvorni. Prema preporukama hrvatskog stručnjaka, mr Marjana Tomca, ove preparate bi trebalo kombinovati sa folijarnom prihranom.

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina Kotor