OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Aktivnosti u maslinjaku


15.05.2020.Maslina je cvjetala, od početka maja i još uvijek je u cvijetu. U vrijeme oprašivanja, bolje je ne prskati masline.
Pod pretpostavkom da smo krajem prethodne godine, nakon berbe (koje u našim krajevima gotovo da nije bilo), izvršili sve pripreme za period "mirovanja" i obnovu masline: ranija berba, sanitarna rezidba ili redovna rezidba (tamo gdje nema opasnosti od izmrzavanja), čišćenje, zaštita protiv gljivičnih bolesti (mineralna ulja sa dodatkom bakra i drugi preparati na bazi bakra, Nordox, Chromgor...) i naravno, uz povoljne vremenske uslove (obilne padavine krajem jeseni, određen broj dana, sa niskim temperaturama...), možemo smatrati da smo pomogli maslini da se bolje pripremi za naredni vegetacijski ciklus.
Plod masline razvija se na vegetativnom porastu od prethodne godine, znači na jednogodišnjim izdancima (ili dvogodišnjim) iz generativnih pupoljaka koji su formirani u prethodnoj sezoni a diferencijacija, na muške i ženske cvjetove, dešava se krajem zime (početkom ranog proljeća). Mogućnost da se na na nedovoljno razvijenoj, prošlogodišnjoj grančici, razvije veliki broj cvjetova cvjetova, manja je nego na dobro razvijenoj grani koja je dostigla potrebnu dužinu i jačinu kako bi iznijela bogat rod. 
Procenat zametanja plodova izražen na osnovu broja cvjetova ili cvasti, kao i vitalnost samih cvjetova, zavisi i od rodnosti stabla u prethodnim godinama. Jednostavno, ako je rod prošle godine bio obiman, biljka je iscrpljena, nema dovoljno energije da razvije gizbojke koji će naredne godine nositi plodove. Zbog toga su cvjetovi, koji se razviju pod nepovoljnim uslovima, u većini slučajeva slabije vitalnosti i ne zameću plod.
Veličina, vitalnost i funkcionalnost  cvjetova izavise i o drugim faktorima kao što su položaj  na  izbojku i ospoljni uslovi.
Cvasti  na  najbližem i najudaljenijem kraju izbojka obično su sitniji od onih u sredini. Cvjetovi masline su dvopolni, hermafroditni  ili potpuni jer imaju razvijene muške i ženske dijelove cvijeta. 
Dešava se da iz nekog razloga (fiziološki, morfološki nedostatak ili nedostatak nekih mikro elemenata) cvijet masline ima i nepotpune, nerazvijene cvjetove kod kojih je obično nerazvijen  tučak, morfološki su sterilni ili funkcionalno muški. Takvi, nepotpuni cvjetovi, otpadnu  prije onih koji su potpuni a ostali neoplođeni. 
Cilj je uspostaviti ravnotežu između rodnosti (generativni razvoj) i porasta (vegetativni razvoj) u toku jednog vegetacijskog ciklusa (godine). 
Rezidba na rodnost, proređivanje u godinama preobilnog roda, ranija berba, primjena agrotehničkih i pomotehničkih mjera "usmjeravaju" maslinu na ujednačen, prosječan rod.
Ipak, rodnost je i osobina sorte, pa o tome treba voditi računa pri izboru sadnog materijala i planiranju zasada. Izloženost suncu, vjetrovima, nagib terena i nadmorska visina (zadržavanje jutarnje vlage), takođe će uticati na kondiciono stanje i plodnost masline.
Da bi se plod održao, dobro je koristiti sredstva sa dodatkom mikroelementa bora (Borolea, Boroleafil...), koji sprječava jalovost cvijeta, tj. pomaže, kao i optimalna vlaga, da se diferencira veći broj muških cvjetova. Ako to nismo uradili desetak dana prije otvaranja cvjetova, dobro je učiniti odmah po zametanju plodova.

U apotekama Sjeme, u Tivtu, Kalija u Podgorici, Agrometal u Podgorici itd, mogu se naći odgovarajući preparati, pod raznim imenima. Najvažnije je, prilikom primjene bilo kog preparata, pridržavati se uputstva proizvođača.

Pojedini naši članovi javili su nam se sa pitanjem što se dogodilo s malinama koje su tretirali bakrom, protiv paunovog oka, listovi su im maslovno otpali?
O tome smo i ranije pisali, ako je zaraza nastupila ujesen prošle godine, a vi tada niste zaštitili maslinu, većina zaraženog lista svakako će otpasti. Ako ste preterali sa koncentracijom, desio se "bakarni šok". Nakon nekog vremena, razviće se novi listovi ali to će malo usporiti razvoj biljke.
Zato i preporuka da se strogo treba pridržavati uputstva na proizvodu.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina Kotor